Ne ártson tovább az egészségügynek Orbán Viktor, nevezzen ki egy minisztert végre!

Mi az, amiből Orbán Viktornak kettő van, de a magyar betegeknek egy sem? A válasz: minisztériuma.

Augusztus 31-ével Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára felmondott, és az azóta eltelt 4 hétben nem sikerült az államtitkári pozíciót betöltenie a kormánynak.

Lukács László György ugyanakkor hangsúlyozta: az egészségügyi ágazat közös véleménye szerint szükség van az önálló tárcára. Példaként hozta fel az ágazati bérrendezés lassúságát, amit az intézmények, és az államigazgatási szervek közti nehézkes kommunikációval magyarázott.

Azonban jelenleg az államtitkári pozíció sincs betöltve, és Orbán Viktor időhúzása, illetve a kinevezés elmaradásának hátterében zajló fideszes belharcok egyértelműen ártanak a magyar egészségügynek, és így a betegeknek is - figyelmeztetett a politikus.

Látni kell azt is - húzta alá a jobbikos honatya -, hogy bár sok nevet dobtak be, de igazán senki sem szeretné felvállalni az egészségügyet a jelenlegi állapotában, ugyanakkor az ágazatnak sürgősen szüksége lenne egy felelős vezetőre - tette hozzá.

Az ellenzéki párt szakpolitikusa felelevenítette, hiába pumpáltak 60 milliárd forintot az ágazatba, a kórházak adósságállományát nem sikerült érdemben lefaragni, az év eleji 80 milliárd helyett augusztusban 40 milliárd volt a tartozás mértéke.

Ezért is lenne Lukács László György álláspontja szerint életbevágóan fontos, hogy mielőbb felelős vezetője legyen az egészségügynek. Az új államtitkárnak ugyanis választ kell adnia, arra, hogy

- Milyen elképzelése van a kórházak adósságállományának lefaragására?

- Mikor vezetik be végre az életpályamodellt (az biztosnak tűnik, hogy a kormány nem teljesíti a beígért 2015. decemberi dátumot)?

- Mekkora GDP-alapú támogatásban részesülhet az egészségügy?

A Jobbik tarthatatlannak nevezte a Fidesz időhúzását, ami csak további bizonytalanságot teremt az amúgy is nehéz helyzetben lévő egészségügyben, ezért a nemzeti párt arra szólította fel a kormányt, hogy mihamarabb döntsön az államtitkár személyéről, sőt meghallgatva végre a szakma kérését, emelje őt miniszteri rangra, mivel az felgyorsíthatná az ágazat problémáinak megoldását.