„Ne Bukaresttől függjenek a jelképeink”

A Háromszék című napilap által megszólaltatott Márton Árpád RMDSZ-es parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, hogy immár egyetlen prefektus sem kérdőjelezheti meg az önkormányzatok saját zászlóhoz való jogát. A román parlamentben szerdán elfogadott, és az államfő kihirdetésére váró törvény a közigazgatási egységek számára teremti meg a zászlóhasználat lehetőségét. A jogszabály szerint a helyi zászlókat a román akadémia heraldikai bizottságának kell véleményeznie, majd a kormánynak kell jóváhagynia, és két önkormányzatnak nem lehet azonos zászlaja.

Az RMDSZ-ben sincs egyetértés

Márton Árpád szerint minden székelyföldi település vagy megye a székely zászló kicsit módosított változatát fogadhatja el saját jelképének. Erre rákerülhet a település címere, illetve címer hiányában a település neve románul és magyarul. 
 
Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke viszont a Krónika című napilap kérdésére kijelentette, hogy a törvény nem oldja meg a székely zászló használatát. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke azt hangsúlyozta, hogy a zászlótörvényt román tiltakozás nélkül sikerült elfogadtatni a parlamentben.

Ellehetetlenítés volt a cél

Izsák Balázs, a székely zászlót szimbólummá tevő SZNT elnöke a Háromszéknek adott nyilatkozatában úgy vélekedett: a székely zászló használatának az ellehetetlenítése volt a törvényhozó szándéka. „Nem az a megoldás, amit Márton Árpád javasol, hogy megpróbáljuk kijátszani az ellenünk hozott jogszabályt” – szögezte le.
 
Az SZNT elnöke arra szólította fel a székelyföldi önkormányzatokat, hogy csak akkor fogadjanak el saját zászlót, címert, amikor azt az autonóm Székelyföld vezető fórumának kell engedélyeznie. „Nem fogadhatjuk el, hogy Bukaresttől függjenek jelképeink, mert odajutunk, hogy nemsokára a székely ruhát is ott kell majd jóváhagyatni” – idézte a Háromszék Izsák Balázst, az SZNT elnökét.

Cinikus átverés

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint a román parlamentben szerdán elfogadott zászlótörvény nem vonatkozik a székely zászlóra, sőt ellehetetleníti annak használatát.
 
Az EMNP országos elnöksége állásfoglalásában úgy vélekedett, hogy a kihirdetés előtt álló jogszabály még hivatkozási alapot is nyújthat a székely zászló elleni hatósági fellépéshez. Amint írják, a törvény kizárólag a közigazgatási egységek zászlóiról szól, és azt is rögzíti, hogy két közigazgatási egységnek nem lehet ugyanaz a zászlaja. Az elnökség azt is kifogásolja, hogy a helyi zászlók ügyében az önkormányzatoknak csak előterjesztési joguk van, a zászlót a román kormánynak kell elfogadnia.
 
Szerintük ez a bukaresti kormány cinikus átverése, amihez az RMDSZ-esek aktív segítséget nyújtottak.