Néha egy futball-labda fénylik az alagút legvégén

Egyesek szerint lehetne értelmesebbre is költeni, mint arra, hogy huszonkét játékos egy labdát kergessen.

A kissé sablonos, de a maga kategóriájában kultikus Goal című filmben Santiago Munez tíz éves kisfiúként, illegális, mexikói bevándorlóként érkezik meg az Egyesült Államokba. Két tárgyat is becsempész: egy focilabdát és egy fényképet a FIFA Labdarúgó-világbajnokságáról. Mikor a határőrség szirénái megszólalnak és megérkeznek a járőrautók a focilabda elgurul, de hiába kiáltja dühösen az édesapja azt, hogy „Ne!” mert a kisfiú megfordul, kockáztat, áthozza a labdát a határkerítésbe vágott résen. Munez fiatalon gazdag amerikaiak házaiban nyír füvet, kocsit mos, de a nagy álma továbbra is az marad, hogy egyszer majd profi játékos lesz Európában. Holott először még repülőjegyre sincsen pénze. Természetesen a történet legvége klasszikus hollywoodi happy end lesz; Munezt egy brit futballista felfedezi és a szegény sorsú fiatal bekerül az angol Premiere Leaguaba, mi több a második részben már az álomcsapatként bemutatott Real Madrid szerződteti le.

Az utánpótlás árnyoldala

Kínában a foci meghonosításához többnyire iparszerűen láttak hozzá, európai szakembereket igazolnak, több ezer diákokat tanítanak kisvárosméretű futballiskolákban, de csak a legjobbak emelkedhetnek ki azok is elképesztően kegyetlen edzés árán. Több tízezren úgy kerülnek ki az utcára, hogy nem értenek máshoz, mint a sporthoz. Osztályrészük a szegénység lesz akkor is, ha idő előtt maradandó sérüléseket szenvednek el. Ráadásul ekkora már a családjukból is évekre kiszakadtak.


Egy 21 éves magyar válogatott középpályás; Kleinheisler László valós története majdnem annyira filmbéli, mint amilyet a Goalban láthatunk. Kleinheislerre 2005-ben Novák József a III. Kerületi TVE edzője talált rá. Novák elmondása szerint későbbi kiszemeltje a csobánkai szegénysoron élt, ráadásul nehezen beilleszkedő rossz tanuló volt. Munezzel ellentétben azonban Kleinheislert mindvégig biztatta a nevelőapja, nem igyekezett lebeszélni a focizásról a nem túl jó jegyek ellenére sem. A csobánkai fiú később a Puskás Akadémiához került, majd a székesfehérvári Videoton, 2016-tól pedig a németországi, élvonalbeli Werder Bermen játékosa lett. A brémaiak a hírek szerint mintegy 500 ezer euróért fizettek eredeti klubjának érte.

Ronaldo amúgy jó fej is tud lenni

Cristiano Ronaldo a 255 ezer fős Madeira szigetén, 500 kilométernyi a legközelebbi partoktól egy négy gyermekes család legifjabbjaként született meg. Édesanyja szakácsnőként, édesapja kertészként dolgozott. Mikor a Sporting Lisszabonhoz került kinevették tájszólása miatt. 15 éves korában szívritmuszavart állapítottak meg nála, majdnem fel kellett hagynia a labdarúgással. A klub azonban mindenben támogatta a családot. Lézerműtétre került sor, Ronaldo folytathatta. 2011-ben Ronaldot, mint „felnőtt” játékost a korábbi 108-szoros román válogatott; Bölöni László fedezte fel a klub utánpótlás csapatában. Bölöni elmondta, hogy mikor egykori edzőként megkereste a szupersztárrá fejlődött növendékét és megkérte, hogy adakozzon az erdélyi Böjte Csaba alapítványának akkor Ronaldo első szóra nem kevés pénzt adott a gyerekeknek. A portugál csatár a Save the Children karitatív szervezet nemzetközi nagykövete, tavaly a legtöbbet adakozó sportolók listájának élére került. Jellemző módon nem csak az édesanyját meggyógyító kórházat támogatta, hanem például egy tízéves gyermek agyműtétjét is több tízezer angol fonttal.

Kleinheisler abban hasonlít a filmbéli „kollégájához”, hogy az eredmények előtt nem csak a nélkülözést, hanem a mellőzöttséget is át kellett élnie. Bernd Storck a magyar szövetségi kapitány azt mondta róla, hogy Kleinheisler „nem érezte jól magát a csapatában, nem kapott elég játéklehetőséget, de a korosztályos válogatottakban jó meccsei voltak. A norvégok elleni pótselejtező előtt öt napunk volt felmérni a játékát. Nagyon megérdemelt a helye a Bundesligában is.” Storcknak hála Kleinheisler a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság idejére bekerült a magyar válogatottba, az oslói pórselejtezőn megszerezte a kijutásához szükséges gólt, az osztrákok elleni csoport mérkőzés legjobbjának választották, míg a csoportkör után bekerült az UEFA álomcsapatába. Kleinheisler nem felejtette el, hogy honnan érkezett nem csak a szüleit támogatja folyamatosan, de a nehéz sorsú csobánkaiaknak harminchárom focilabdát is ajándékozott. Éppen ahhoz hasonlókat, mint amelyhez a filmbéli Munez is úgy ragaszkodott. Könnyen elképzelhető, hogy ez az apró gesztus talán beindít egy újabb sikertörténetet, egy újabb egyszerű srácból lehet nagy játékos, szupersztár, mi több akár „hős” is.