Nekik sem tetszik a Charlie

Újabb tiltakozások az arab világban a szatirikusnak nevezett francia lap miatt.

A jordániai fővárosban nagyjából 2500-an tiltakoztak pénteken a Mohamed prófétát ábrázoló újabb karikatúrák megjelentetése miatt. A tüntetők a pénteki ima után vonultak fel Ammán központjában. A demonstrálók közül többen olyan táblákat tartottak a kezükben, amelyekre az volt írva, hogy "a próféta elleni támadások szítják a globális terrorizmust".

A felvonuláson a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalom és különböző ifjúsági szervezetek tagjai is megjelentek. A helyszínre nagy erőkkel vonult ki a rendőrség, a megmozdulás végül rendbontás nélkül ért véget.

Az Iszlám Akciófront, a Muzulmán Testvériség jordániai politikai szárnya korábban leszögezte, hogy "aki a próféta személyét támadja, az a világ összes muszlimját támadja".

Ugyancsak pénteken több százan tüntettek a hetilap ellen a szudáni fővárosban. A Kartúm belvárosában összesereglett demonstrálók olyan táblákkal vonultak fel, amelyek szerint "a francia kormánynak bocsánatot kell kérnie és véget kell vetnie a vallási személyek elleni sértéseknek". A tiltakozók Franciaország szudáni nagykövetének kiutasítását követelték.

Tunéziában többen kivonultak egy mecsetből a pénteki ima alatt, amelynek során az imám az előző heti párizsi terrortámadások ellen szólalt fel. Többen azon az állásponton voltak, hogy a Charlie Hebdo karikaturistái "megérdemelték a halált, mert többször is megsértették a prófétát".

Pénteken a jeruzsálemi Mecsetek terén is tüntettek a hetilap ellen, a demonstráción palesztinok százai vettek részt. A Hszinhua kínai hírügynökség pedig arról tájékoztatott, hogy álarcot viselő férfiak tiltakozó feliratokat festettek a Gázavárosban található francia kulturális központ falára. Az egyik ilyen felirat szerint a "francia újságírók pokolra jutnak".