Nem hajlandó elárulni az Országos Mentőszolgálat, hány háziorvos írta alá az új ügyeleti szerződést

Nem hajlandó elárulni az Országos Mentőszolgálat, hány háziorvos írta alá az új ügyeleti szerződést

Valamiért nagyon titkolózik az OMSZ, így nem tudni, mennyi háziorvos hiányozhat Győr-Moson-Sopron, illetve Szabolcs és Borsod megyében.

Bár kétszer is rákérdezett a 444.hu, hogy hány háziorvos írta alá az új ügyeleti szerződést Győr-Moson-Sopron, Szabolcs és Borsod megyékben, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egyelőre nem volt hajlandó válaszolni.

A portál először még csütörtökön kereste meg az OMSZ-t, de mivel nem kapott választ, másnap a Belügyminisztériumnál tett egy próbát. A Pintér Sándor vezette tárca ugyanakkor mindössze annyit közölt, hogy a kérdést továbbítják az OMSZ-nek, válasz azonban továbbra sem érkezett.

Mint ismert, a Magyar Ovosi Kamara (MOK) a február eleji küldöttgyűlésén döntött arról az iránymutatásról, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződésüket. A nyomásgyakorlás eredményeként Győr-Moson-Sopronban megyében már rezidenseket is be kellett állítani ügyelni a hiányzó háziorvosok helyett. Rendkívül gyorsan, pár nappal később az Orbán-kormány kétharmaddal törölte el a kötelező kamarai tagságot, amivel gyakorlatilag lenullázták a MOK jogköreit. A történések mérlege pedig a következő: két hét elteltével már több mint húszezer orvos jelezte, hogy továbbra is kamarai tag akar maradni.

Címlapkép: Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője (j) és Kemény András háziorvos beszélget a dányi Akácfa Idősek Gondozóházában 2021. augusztus 11-én. - MTI/Kovács Attila