Nem működik a klíma, leálltak a műtők a Honvédkórházban

Nem működik a klíma, leálltak a műtők a Honvédkórházban

A kórház szerint várhatóan hétfőn már üzemképes lesz a klímaberendezés.

A legnagyobb melegben mondta fel a szolgálatot az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház II-es telephelyén a műtőblokk klímarendszere, ezért operációkat kellett áttervezni – tudta meg a Magyar Hang. A klímaberendezés a hét elején hibásodott meg és ennek következtében nem biztosítható a megfelelő minőségű levegő, hőmérséklet és páratartalom a műtőben, ezért az intézmény vezetése azonnali bezárás és soron kívüli karbantartás mellett döntött.

A Podmaniczky utcai II-es telephelyen (volt MÁV-kórház) egyebek mellett sebészet, gasztroenterológia, belgyógyászat, szülészet, intenzív és koraszülött intenzív osztály is üzemel, azaz ezen ellátásokat is érinti a műtők leállása.

Az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház – megerősítve értesülést – közölte: a II-es telephelyen a műtőblokk klímaberendezése váratlanul elromlott, amelynek javítása folyamatban van, várhatóan hétfőn már üzemképes lesz.

A fellépő hiba következtében az elektív (tervezett) műtéteket kellett áttervezni az I-es, illetve II-es telephelyen megosztva, az akut eseteket más műtőkbe áthelyezve végezték a szakemberek. Emiatt nem kellett bezárni osztályt

- írták válaszukban.

A lap felidézi, hogy 2019 nyarán tárta fel, hogy például az ország legpatinásabb egészségügyi intézményében, a Semmelweis Egyetem több műtőjében nyáron közel 40 Celsius-fokban voltak kénytelenek operálni az orvosok, mert nem működött a klímaberendezés. A problémát néhány mobil klíma beüzemelésével próbálták orvosolni, ám ezek a berendezések a fertőző levegő melegágyának tekinthetők, azaz csak rontottak a helyzeten. A Semmelweis Egyetemen végül egy évvel később, 2020 nyarára készült el az új, kívánalmaknak megfelelő klímarendszer.

– adósságállományuk korábban nem látott szintre nőtt, május végére elérte a 75 milliárd forintot.

Címlapkép: Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MHEK) Podmaniczky utcai telephelyének egyik épülete, az egykori a MÁV Kórház, a főváros VI. kerületében, Podmaniczky utcában. Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László