Nem akarjuk, hogy Budapest lángba boruljon

A Jobbik szerint a budapestieknek joguk van eldönteni, hogy akarnak-e tranzitzónákat, vagy menekülttáborokat a fővárosban. A balosok nagyon sajnálják a migránsokat, Tarlósnak pedig nem lehet újat mondani. 

A párt fővárosi képviselője, Tokody Marcell szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: javaslatot nyújtott be a közgyűlésnek, amelynek értelmében helyi népszavazást írnának ki arról, hogy létesüljenek-e Budapest területén tranzitzónák. 
 
A politikus rámutatott:
a tranzitzónák a gyakorlatban ideiglenes menekülttáborként működnek.
Ahol eddig ilyen létesítményeket nyitottak, sehol sem kérdezték meg a helyieket - emlékeztetett Tokody. A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a főváros lakosságára is hasonló módon akarják ráerőszakolni a Verseny utcai tranzitzónát. A pályaudvarok környékén táborozó bevándorlók egyre türelmetlenebbek, nem kizárt, hogy tiltakozásuk hamarosan erőszakba torkollik - véli a politikus.
Nem akarjuk, hogy  a migránsok a főváros utcáin tomboljanak, nem akarjuk, hogy Budapest lángba boruljon
 - szögezte le. 
 
Nem maradt el a migránsügyi pengeváltás a közgyűlésben sem. Stummer János, a Jobbik budapesti regionális igazgatója és társai "Budapest nem menekülttábor!" feliratú molinót tartottak fel.  
 
 
Tokody Marcell a népszavazási kezdeményezést indokolva hangsúlyozta: a Verseny utcában egyértelműen nem tranzitzóna, hanem menekülttábor létesül. Úgy látja, a fővárosi vezetés ugyanazt a kettős beszédet gyakorolja, mint a kormány, amely a déli határ határozott védelméről beszél, "miközben a a rendőrök egyenruhás hostess fiúkként invitálják be az országba a migránsokat." A képviselő érthetetlennek nevezte, hogy a hatóságok nem engedik fel a migránsokat a Németországba tartó vonatokra. 
 
Ezek az emberek el akarnak menni innen, és az ország érdeke is az, hogy elmenjenek 
 - mutatott rá a politikus. 

Szomorú ellenzék, szomorú Tarlós

A baloldali pártok képviselőitől megtudhattuk, hogy menekültnek lenni nagyon rossz, ők pedig nagyon sajnálják azt, aki menekült. Szerintük a kormány és a fővárs nem kezeli jól a kérdést, a megoldás pedig...nos, arra tartva magukat az elmúlt hónapok gyakorlatához, nem tértek ki. Abban azonban mindannyian egyetértettek, hogy a pályaudvarokon rekedt migránsokat tovább kell engedni Nyugatra. Így az a sajátos helyzet állt elő, hogy a balliberálisok és a Jobbik együtt kérték számon a józan észt a kormányon és a hatóságokon. 
 
Kocsis Mátéról kiderült, hogy nagyvonalú ember, aki "türelmesen végighallgatta" az ellenzéki felszólalásokat. A nyolcadik kerületi polgármester örül annak, hogy a migránsokat "egy kijelölt helyre gyűjtik, ahol megkapják az alapvető ellátást".
Miután ezzel nagyjából körülírta a menekülttábor definícióját, leszögezte: ez nem menekülttábor lesz. 
Kocsis azt is tudja, mit akarnak a budapestiek: nem azt, hogy "hozzájuk szaladgáljunk kérdésekkel", hanem azt, hogy "megoldjuk a problémát"
 
Tarlós István szomorú, mert menekültügyben "nincs nemzeti minimum". A főpolgármester a jobbikosoknak azt üzente, hogy neki a migráns kérdésben "nem tudnak újat mondani". Tájékozottságát rögvest bizonyította is: hosszú eszmefuttatásba kezdett a migrációs hullám lehetséges hátteréről, a calais-i és az amerikai határfalról és az "unhatékony" (igen, tényleg azt a szót használta) Európai Unióról. Hogy a fővárosban mi fog történni menekültügyben, arról jóval kevesebbet tudhattunk meg. Azt azért igen, hogy a Verseny utcába 
"rábeszéléses alapon" fogják összegyűjteni a migránsokat. 
Hogy mivel fognak meggyőzni több ezer tovább utazni vágyó embert, hogy elhagyják a pályaudvart, azt már nem fejtette ki.     
 
A közgyűlés a főpolgármester közel fél órás stand up-ja után (amelyet követően már senkinek nem adott szót), a közgyűlés elutasította a Jobbik népszavazási kezdeményezését.