Nem doppingolt az olimpiáról kitiltott magyar kajakpáros

A WADA laborja szerint nem doppingoltak.

Megérkeztek az olimpiai csapatból kizárt Horváth Bence és Szomolányi Máté mintái a nemzetközi doppingellenes szövetség laborjából, és kiderült, hogy egyik sportoló sem doppingolt – írja az Origo.hu a TV2 Tények című műsorára hivatkozva.

A Horváth és Szomolányi párost azért tette ki a szövetség mert állításuk szerint atipikus doppingmintát adtak. Ez még nem számít doppingolásnak, de arra utal, hogy a versenyzők tiltott szereket használtak. Mindezt a Magyar Antidopping Csoport ellenőreinek vizsgálata derítette ki, akik tudatták a szövetséggel az eredményeket.

A két sportoló mintáját pedig elküldték egy akkredtiált WADA-laborba, hogy megbizonyosodjanak a doppingolás tényéről. A TV2 úgy tudja, a minták visszaérkeztek, és mindkét kajakosé negatív lett.

Nem ez az első gyanús doppingolási vád a kajakosoknál. Dombvári Bencét azzal vádolták, hogy tiltott szteroidokat használt. A fiatal sportoló végig tagadta a vádakat. Hogy ártatlanságát bizonyítsa a proligráfos hazugságvizsgálót is vállalta. Beszámolója szerint három órán keresztül izzasztották, ám az eredmény neki adott igazat. Álláspontja szerint a táplálékkiegészítőjébe keverhettek valamit.

FRISSÍTÉS:

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és a Magyar Antidopping Csoport (MACS) is cáfolja, hogy negatív lett a riói olimpiai csapatból kizárt két férfi kajakos doppingmintája. Az MKKSZ pénteki közleménye emlékeztet arra, hogy a szervezet elnöksége augusztus elsejei ülésén az ötkarikás játékokra kijelölt férfi kajakosok névsorát megváltoztatta, mert a MACS jelzése szerint közülük ketten atipikus doppingmintát adtak le.
    
"Ezt az állásfoglalást az újabb vizsgálatok megerősítették, miután az egyik versenyző mintáját a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) referencialaboratóriuma is

atipikusnak és erősen kockázatosnak minősítette"


- hangsúlyozza az MKKSZ.