Nem épül cigánysátor Hevesen

Korábban aláírásgyűjtést kezdett a helyi Jobbik a sátor ellen, a város önkormányzata most kihátrált az uniós projektből.

Mint ismert, a helyi Jobbik - a választási szervek gáncsoskodása ellenére - helyi népszavazást kezdeményezett az ügyben, nem is akármilyen sikerrel.
 
Ennek tudatában az önkormányzat sürgősségi indítványt nyújtott be a mai nap folyamán, ebben pedig visszavonta a város pályázatát a roma kulturális központ ügyében - mondta telefonos érdeklődésünkre Kis Tamás, a város jobbikos képviselője. Megtudtuk: az önkormányzat indoklása szerint a "nagyon szűk határidő" - az épületnek szeptember közepére kész kellett volna lennie - lehetetlenné tette a projekt befejezését. Ugyanakkor szerepet játszott a döntésben az is, hogy míg a helyi Fidesz egy kisebb épületet képzelt el a központnak, illetve a kiskörei tábort (erről korábbi anyagunkban olvashat bővebben), addig ebbe az irányító hatóság nem ment bele - mondta Kis (természetesen a kisköreieket sem kérdezte meg senki, hogy akarják-e a tábort - a szerk.).
 
A helyi Fidesz tehát belátta, hogy ezt a projektet így nem lehet megcsinálni, s mivel a hatóság kitartott az eredeti uniós projekt mellett, inkább visszamondták azt. 
 
Kis Tamás emlékeztetett: az utolsó pillanatban lépte meg ezt az önkormányzat, ma volt az utolsó nap, amikor visszaléphettek. Természetesen nem mondták ki egyértelműen, de a döntésben szerepet játszhatott a Jobbik által kezdeményezett aláírásgyűjtés is: 2450 aláírást nyolc nap alatt gyűjtött össze a párt, ez pedig a választásra jogosult lakosság 27 százaléka - mondta Kis.
 
Mint ismert, a párt már régóta harcolt a tervezet ellen, bár a választási szervek mindent elkövetettek annak érdekében, hogy elszabotálják a kezdeményezést. Látva az aláírásgyűjtés sikerességét, a városvezetés a további arcvesztés helyett inkább a visszavonulás mellett döntött. Az utolsó pillanatban.
 
Kis Tamás szerint ezzel várhatóan végleg lekerült a napirendről a városban a cigánysátor ügye, s végre a valódi feladatokra lehet koncentrálni, mint például a munkahelyteremtés.