Nem fogják megdicsérni Lázárt Brüsszelben

Lázár János kedden Brüsszelben találkozik Walter Deffaával, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős főigazgatójával, a találkozón téma lesz egyebek mellett az Altus-ügy.

EU-s pénzből működő DK?

Az Altus Zrt., Gyurcsány Ferenc DK-elnök cége 5 millió eurós, mintegy 1,5 milliárd forint értékű keretszerződést kapott az Európai Bizottságtól arra, hogy ellenőrizze az európai uniós források magyarországi felhasználását, és javaslatokat fogalmazzon meg a 2020 utáni időszak fejlesztéspolitikai rendszerének működtetésére.

Közölték: Lázár János arra a kérdésre is várja az Európai Bizottság válaszát, hogy "Brüsszel milyen alapon avatkozik be a hazai pártfinanszírozás kérdésébe, hiszen az Altus megbízása egy áttéten keresztül megteremti a DK finanszírozásának alapját".

Félrevezettek minket?

Lázár János múlt hét csütörtökön úgy nyilatkozott, levelet kapott Walter Deffaától, az Európai Bizottság főigazgatójától, aki "beismeri, hogy nem jártak el kellő körültekintéssel, és elmulasztották elvégezni az Altus Zrt. háttérvizsgálatát".

A Magyar Nemzet keddi számában ugyanakkor azt írja, szerintük ez nem igaz, a levél ilyen sorokat nem tartalmazott. "Mi több, az igen éles hangvételű dokumentumban a főigazgató túl azon, hogy leszögezi, az Altus Zrt. kiválasztása szabályos volt, aggodalmát fejezte ki amiatt, ahogyan a szerződéssel kapcsolatos információkat eltorzították” - írták.