"Nem hagyhatjuk, hogy az MSZP idő előtt kicsinálja magát"

A 2018-as Fidesz győzelemhez az MSZP is kell, vagyis, ha valahol összeomlik az MSZP, a Fidesz összetákolja.

"Nevetséges teória", hogy a Fidesz-központból irányítják az MSZP-t, és így okoznak szándékosan kárt. "A Fidesz nem az MSZP ledarálásán dolgozik, így, ebben az állapotban kellenek" - mondta egy kormányzati stratégiára rálátó fideszes az Indexnek.

Ő úgy magyarázta a kialakult látszatot a háttéralkuról, hogy a Fideszben sokak számára kezd egyértelművé válni, hogy a 2018-as fideszes győzelemhez az MSZP-sek is kellenek. Ezért most csak kevés fronton támadják, bántják őket. Hagyják, hogy erősödjenek picit - írják.

Botka Lázár

Botka László, Szeged szocialista polgármestere és Lázár János. Fotó: Szeged.hu

A centrális erőtérnek mondott stratégia életben tartása elemi érdeke a Fidesznek, hiszen ennek pont az a lényege, hogy az egymással összefogásra képtelen jobb- és baloldali ellenzék képtelen legyen komolyabb veszélyt jelenteni a Fideszre. Ez a stratégia ott bukhat, ha az egyik szereplő - mint most az MSZP - zuhanórepülésbe kezd - kiesik, így a többségben lévő, Fidesz-ellenes szavazók hirtelen egy párt körül összpontosulnak. Ennek élő példáját láttuk Ózdon, Tapolcán, Veszprémben vagy Salgótarjánban.

A portál kormánypárti forrásai szerint ezért már készülnek a választókerületekre lebontott fideszes stratégiák arra, hogy ha valahol összeomlik az MSZP, a Fidesz összetákolja, ez a gyakorlatban pedig azt jelenti majd, hogy a kormánypárt láthatóvá teszi az adott szocialista jelöltet: a fideszes jelöltek például reagálnak a szocialista nyilatkozatokra (ezzel értelemszerűen megemelik az ellenfél jelöltjének súlyát), a helyi nyilvánosságban nem akadályozzák, sőt megkönnyítik a szocialista jelölt szereplését (a jobbikos jelöltek esetén gyakorlatilag általános az elhallgatás, vagy a különböző technikai, adminisztratív akadályozás - a szerk.).

A lap információi szerint lehetséges olyan forgatókönyv is, hogy adott esetben pénzzel is lehet segíteni a baloldali jelöltet, ha az országos központ lemondana a választókerületről.

Háttéralkuk, üzletelések

A portál, fideszes és szocialista háttéremberekkel folytatott háttérbeszélgetések alapján arra a következtetésre jutott, hogy a két párt emberei között megnemtámadási szerződések ("ha te nem kritizálsz engem nyilvánosan, én sem támadlak"), esetleg információcserékről ("ha elmondod, nálatok mi zajlik a háttérben, én is elárulom, nálunk mi készül") születtek megállapodások. De előfordulhat, hogy üzleti érdekből fog össze két ellenérdekelt fél ("ha szemet hunysz az üzleti kavarásaim felett, részesedhetsz belőle"), vagy épp egymás embereit hozzák helyzetbe egy kis nyugalomért cserébe.

Orbán Viktor és a fővárosi szocialista frakció

A portál szerint a Fidesz elsősorban egyes észak-magyarországi, illetve több közép-dunántúli választókerületekben aggódik amiatt, hogy az MSZP bezuhan, és még az országos átlagát sem fogja majd hozni. Ide várhatóan pénzt sem fognak kapni a körzetek az országos központtól.

A Fidesz 2018-ban ezt a gyakorlatot meg akarja akadályozni

"ezért nem hagyhatjuk, hogy az MSZP idő előtt kicsinálja magát"

- mondta egy fideszes.

Ez a jellemzés nagyon pontos, hiszen épp a kvótakampány mutatta meg, mennyire mélyen van az MSZP, a szétesés immáron a legfelsőbb vezetést is elérte. "Nem lefeküdtünk a Fidesznek, ennyire hülyén csináljuk" - összegezte a lapnak egy önkritikus szocialista a kampányidőszakot. Ez pedig nagyon nem jó a Fidesznek, muszáj segíteni rajtuk.

A portál szerint ezt a stratégiát erősíti meg az is, hogy a kormányzati sajtó hirtelen nagyon barátságos lett a szocikkal: így például Molnár Gyula és Hiller István is megúszta izzasztó kérdések nélkül, és ezért jelenhet meg a lapban például olyan zavarba ejtő szalagcím, hogy: "Kőkemény ellenzék lenne az MSZP". Ugyanezt a stratégiát erősíti meg az is, hogy maga a kormányfő beszállt a szocialista simogatásba. Orbán Viktor folyamatosan céloz arra beszédeiben, mennyire nem szabad lebecsülni a baloldalt/szocialistákat/kommunistákat, sőt, Kötcsén jelentette ki (majd biztos, ami biztos alapon ki is szivárogtatták) "pontosan tudjuk, hogy olyanok ők, mint a Terminátor: néhány szétesett törmelékből is képesek újraéledni".

Láthatóan nagyon szeretnék is ezt elérni.

Orbán találja ki az MSZP politikusok munkaköri leírását

Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa, egyetemi oktató a múlt héten nyilatkozott a baloldali (!) hetilapnak; a 168 órának. Ebben kifejtette, hogy az MSZP nem egyértelműen ellenzéki párt; mert része lett Fidesz által diktált NER-nek, ahogy a teljes baloldali ellenzék nagyobbik része is. Elmondása szerint a párt új elnöke; Molnár Gyula annyi kompromisszumot kötött az MSZP-n belül, hogy képtelen karakteres politizálásra. Hozzátette: a miniszterelnöknek számos embere van az MSZP-n belül, akiket a Fidesz mozgat, tart életben, mások felemelt kézzel adják meg magukat, hogy rájuk ne „lőjenek”.

 

Szerinte a Fidesznek a jelenlegi állapotban szüksége van az MSZP-re, ami a NER egyik alapköve. A Fidesz a baloldal léte miatt tud középen, a centrális erőtérben maradni. Ezért, ha az MSZP meggyengül és a jobboldali ellenzék (azaz a Jobbik – szerk.) megerősödik, akkor alig burkoltan megsegítik a szocialistákat. Úgy vélte, hogy az MSZP máskülönben nem mond semmit, csak túlélni akar. „MSZP politikusnak lenni ma nem hivatás, hanem állás” – fogalmazott, szavai szerint azonban a munkaköri leírást a Fidesz határozza meg.