Nem harci riadóra van szükség: kormányozni kellene

Vona Gábor szerint újabb három év politikai hidegháborúra kényszerítené Magyarországot a Fidesz, de az országnak higgadt, érdemi vitára van szüksége.

A Jobbik elnöke szerint nagy baj van a Fideszben, amit alátámaszt Orbán Viktor "harcba indító beszéde". A miniszterelnök újra harcba szólította a fideszes aktivistákat, ahelyett, hogy az elmúlt napok botrányai után Kubatov Gábornak valamiféle retorzióval kéne szembenéznie, inkább mintegy hadiparancsot kapott. 
 
A politikus szerint Magyarországnak ezzel szemben egy higgadt, nyugodt, érdemi vitára van szüksége, nem pedig politikai hidegháborúra, a nyers és erőszakos kampányolásra, a közmédiában tapasztalható üres sikerpropagandára. 

Vona szerint a Fidesz nem vonta le saját kudarcaiból a megfelelő következtetést, érdemi politizálásra, kormányzás helyett csúcsra járatja a politikai háborút. Ez a beszéd egy elbizonytalanodott, feszült, belső pártegyeztetése volt - mondta Vona Gábor, aki szerint valódi problémák helyett újra a sikerpropagandát hallottuk. Nem esett szó az egészségügyről, nem esett szó az oktatásról, nem esett szó az elvándorlásról és az ezzel kapcsolatos kormányzati tehetetlenségről, nem esett szó a transzatlantista megállapodással kapcsolatos kormányzati álláspontról - sorolta a politikus.
 
Egyrészt mosolyogva, másrészt szomorúan láttam azt, hogy folytatódik az az évek óta tartó politikai vita a Fidesz és az MSZP között arról, hogy ki a korruptabb. Én erre a kérdésre úgy tudok válaszolni - egyik kutya, másik eb - mondta a pártelnök.
 
Vona szerint az a furcsa, hogy pontosan az előtt a középosztály előtt húzta el a mézesmadzagot, amelyet ő maga és kormányzása - illetve elődei - taszítottak a sokszor kilátástalanságnak tűnő helyzetbe
"Olyan ez, mint amikor a zsebtolvaj néhány óra múlva találkozik az áldozatával, és megkérdezi tőle, meghívhatja-e egy limonádéra" - mondta Vona
A Jobbik szerint nem érdekelvű, vagyis politikai lojalitás alapján kell - pláne felülről - középosztályt építeni, hanem a lecsúszó rétegeket alulról felkarolva, érdem, tehetség, szorgalom alapján kell megerősíteni a magyar társadalmat. Ez jelentheti a polgári Magyarországot, azt, amit többször is említett Orbán Viktor - emlékeztetett a pártelnök.
 
Vona Gábor értékelése szerint a beszéd egy nagyon kellemetlen magyarázkodás volt: G. Fodor Gábor vitatott nyilatkozata elhúzta a függönyt: a magyar társadalom bepillanthatott a Fidesz valóságába, belső működésébe, belső trösztjébe. Szerinte ezért is volt ez a teátrális, nagyon kínos újrafüggönyözés, hogy újra elrejtsék a magyar társadalom előtt a valóságot - tette hozzá.
 
A pártelnök szerint nem harci riadóra lenne szükség, hanem kormányozni, dolgozni kellene, nem pedig háborúzni. Az egymástól elszakadt politikai világot és az emberek világát újra összehozzuk. Ezért is hirdette meg a Jobbik az önkéntesség évét, amelynek keretében havonta egy napot a párt országgyűlési képviselői valamilyen karitatív munkát végeznek, és fizetésük 10 százalékát karitatív szervezetnek ajánlják fel.
 
A Jobbik elnöke emlékeztetett a saját évértékelő beszédén meghirdetett aláírásgyűjtésre is: az internetről, bevándorlásról, a semlegességről és a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségéről feltett kérdések mind-mind arról szólnak, hogy az embereknek visszaadjuk a politika formálásának lehetőségét. 
 
Orbán Viktor ma újabb három év permanens politikai hidegháborúra kényszerítené Magyarországot, a Jobbik ehelyett higgadt, nyugodt, érdemi vitákat szeretne hazánkban, hagyni azt, hogy a magyar emberek, polgárok, eldönthessék, nekik melyik program a szimpatikus.