Nem kértek engedélyt Biszku hamvainak elszórásához

A lap szerint Biszku végakaratának megfelelően, titokban, szűk körben szórták szét a hamvakat még május 1-jén. Azt írják, a szertartást a Népi Front szervezte le, ami önmeghatározása szerint egy parlamenten kívüli antikapitalista baloldali párt, amelynek történelmi célja a 21. századi szocializmus felépítése.

Ugyanakkor a hamvak elszórása törvénytelen lehetett, azt ugyanis állítólag nem engedélyeztették sem a II., sem a III. kerületi önkormányzattal. Márpedig a temetkezési törvény szerint az terület tulajdonosának, jelen esetben a kerület vezetésének hozzájárulása is szükséges egy ilyen szertartáshoz, ráadásul eleget kell tenni a népegészségügyi szempontoknak is, ami azt követeli meg, hogy a hamvak az elszórást követően biztosan be tudjanak mosódni a talajba.

A lap úgy tudja, a Népi Front megjelölt egy fát, ahol a hamvak vannak, de azt titokban fogják tartani, nehogy Biszku áldozatai felkeressék a helyet.

A Fővárosi Törvényszék tavaly decemberben kihirdetett elsőfokú ítéletében két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Biszku Béla volt pártállami vezetőt háborús bűntettek miatt.