Nem kötelező még szeretni a Charlie-t

Laurent Sourisseau, a „szatirikusnak” becézett, vallásgyalázó újság új vezetője a francia Le Monde című napilap kedd délután megjelent számának adott interjút.
„A megmozdulás mértékét látva, számítani lehetett arra, hogy lesznek visszás hangok. Lehet azt mondani hogy »Nem vagyok Charlie«. Az a kérdés, hogy jó vagy rossz okból. Ha a terroristák védelmében hangzik el, nehéz (megértenem). De hát demokráciában élünk. Nem kell mindenkinek szeretnie a Charlie-t”
– idézte szavait a távirati iroda. Azt is mondta, hogy nem kíván a lap irányvonalán változtatni, amely mindig a „szekularizációért” küzdött.
 
Amint azt megírtuk, a Journal du Dimanche című lap megbízásából készült felmérés eredményei azt mutatják, egyáltalán nem egységes a francia társadalom a mészárlás után a médiában kialakult „csakazértis” hangulatban. A válaszadók 42 százaléka szerint nem kellene a muszlimok vallásos érzéseibe gázoló karikatúrákat közzétenni a sajtóban, ötven százalékuk pedig úgy véli, vissza kellene térni a szólásszabadság bizonyos szintű korlátozásához.