Nem mindenki ujjong! - Karácsony Zuglója a hajléktalanok Mekkája

Karácsony Gergely a PM polgármestere szerint hiba volt az egész XIV. kerületben tiltani az életvitelszerű közterületi tartózkodást, „vegzálni” a fedél nélkülieket.

A budapesti városrész első embere úgy véli azonban, hogy az ellátórendszer fejlesztése és az együttműködés a civil szervezetekkel elvezethet a nehézség megoldásához.

Cs. Edit a kerületi Rákosfalva parkban él, kifejtette, hogy lakhelyén hosszú évek óta hajléktalanok tanyáznak, isznak és züllenek, éppen ezért felesleges is megcsinálni a negyed tavaly elmaradt felújítását.

A lakosság ehhez hasonlatos meglátásainak ellenére jövő hét szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés a hajléktalanrendelet módosításáról, eszerint a legjelentősebb változás a XIV. kerületben következik be, ahol korábban az összes kerületi tulajdonú közterületen tilos volt az életvitelszerű közterületi tartózkodás, míg a mostani módosítás már egyetlen zuglói területet sem jelöl ki ilyen célra.

Mint ismeretes, több civil szervezet azért küzd, hogy a hajléktalanok az utcán élhessenek, onnan ne lehessen a pórul járt embereket - rendeleti és hatósági eszközökkel - menedékre kényszeríteni.

Mások szerint lassan Karácsony lesz a budapesti Teréz anya, hiszen Zuglóban lett bevezetve először a feltétel nélküli minimumjövedelem, az önkormányzat költségvetésének terhére, valamint itt lett a legmagasabb a fővárosban a helyhatósági képviselők bérezése.

Több lokálpolitikus kifejtette az alfahir.hu számára, hogy a kerületi költségvetés hiányosságai miatt szeptemberre összeomolhat az önkormányzat.