Nem pöcsölnek a pedagógusok: nem lesznek a Fidesz besúgói

A fellázadt tanárok szerint a kormány besúgórendszert akar építeni.

Mint ismeretes most azért lett elege a tanároknak, mert a kormány bevezeti a pedagógusok etikai kódexét és a BECS-et. Ez lesz az oktatási kormányzat által kötelezően előírt önértékelési rendszereA fellázadt tanárok szerint a kormány besúgórendszert akar építeni. Tiltakoztak a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai, a zuglói Bóbita Óvoda munkatársai és a többi.

A törökbálinti intézmény szerint felesleges a BECS bevezetése:

„Az iskolánkban egyszerű és jól átlátható Intézményi Minőségirányítási Program (IMIP), Minőségbiztosítási rendszer és vezetői ellenőrzés működött. Átfogó képet alkotott az intézményről és a pedagógusok oktató-nevelő munkájáról és emellett folyamatos önképzéssel, ötletbörzékkel, házi bemutatókkal segítettük, támogattuk egymás munkáját.”

Hivatkoznak arra, hogy egyrészről önértékelési jelentések írására nincs ideje a tanári karnak,

másrészt elfogadhatatlannak tartja ezt az egymás bírálatára épülő rendszert.

Céljaikat az alábbiakban fogalmazták meg:

1. Szeretnénk, ha a mi intézményi kultúránkat a továbbiakban is a bizalom, az őszinteség és egymás tisztelete jellemezné. Az új önértékelési folyamatnak sem elszenvedői, sem egymást bíráló kritikus tagjai nem kívánunk lenni.
2. Szeretnénk, ha egymás ellenőrzésén és bírálatán alapuló rendszeres tevékenységek helyett a gyermekek céljait sokkal jobban szolgáló szakmai felkészülés és szakmai fejlődés kapna hangsúlyt a mindennapi feladatok során.
3. Szeretnénk, ha tiszteletben tartanák a munka és a magánélet egyensúlyát, a kifosztott és töltekezni képtelen tanárok személyisége nem lehet forrása a gyermekek türelmet, kiegyensúlyozottságot és nyugalmat igénylő nevelésének.