Nem tetszik az erdélyi termék a multinak

Az Igazi Csíki Sör ellen folyó perében a Heineken az „úgynevezett Székelyföldön” működő társaságként ír a manufaktúráról.

Még tavaly december elején indított pert az Igazi Csíki Sör elnevezés miatt a Heineken Románia a Csíki Sör Manufaktúra azonnali felfüggesztésére. A keresetet szellemi tulajdon megsértése, illojális konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával nyújtották be. A csíkszentsimoni vállalat tulajdonosa, Lénárd András korábban több helyen nyilatkozott arról, hogy a Heineken csupán a Ciuc Premium nevet védte le, ezért jogtalannak tartják a panaszt.
 
Lénárd az Európai Szabadalmi Hivatalban a márkanevet azután védette le, hogy az intézmény bizottsága megvizsgálta, és megállapította, hogy az elnevezés nem összetéveszthető és nem lefordítható semmilyen más bejegyzett márkára. Ezt követően vezették be az új sört tavaly év végén. A termék kézműves sörnek számít: adalékanyagok és enzimek felhasználása nélkül, kizárólag víz, komló és maláta, valamint élesztő hozzáadásával készítik.

A magyar sajtó ereje?

A Hargita megyei törvényszék decemberben elutasította a vörös csillagos logójáról ismert Heineken keresetét, a cég fellebbezése a marosvásárhelyi táblabíróságra került. A holland multinacionális vállalat a múlt héten a bukaresti legfelsőbb bírósághoz fordult a fellebviteli tárgyalás áthelyezését kérve: a társaság szerint az ügy médiavisszhangja befolyásolhatja a marosvásárhelyi táblabíróság bíráinak objektivitását és pártatlanságát.
 
Való igaz, a Heineken fellépése komoly felzúdulást váltott ki Erdélyben, a székelyföldi magyar nyelvű sajtó pedig sokat foglalkozott a témával.
 
A január 12-én beterjesztett, az erdélyi Krónika birtokába került kérésében a multicég nemcsak az erdélyi magyar írott és online sajtóban napvilágot látott több tucat cikk román fordítását, hanem az ezekhez posztolt olvasói kommenteket is mellékelte. A dokumentumból kiderül, hogy a Heineken az
„úgynevezett Székelyföldön”
működő vállalatként nevezi meg a manufaktúrát.
 
A legfelsőbb bíróság egyelőre felfüggesztette a per tárgyalását.