Nem tisztul az ég Jászberény felett

Sőt, az újabb fejlemények csak további baljós árnyakkal komorítják a cseppet sem derűs hétköznapokat.

Lapunk a jászberényi eseményekkel már többször is foglalkozott. Az ügy nemcsak azért kiált nagyobb médiafigyelemért, mert egy hihetetlen vezetői baki okozta a jászsági város jelenlegi szerencsétlen helyzetét, de ezzel párhuzamosan magán viseli az elmúlt 25 év belpolitikai életének minden képtelen motívumát is.

Emlékeztetőül: 2008-ban a fideszes többségű, de akkor még szocialista polgármester által irányított önkormányzat felbontotta a Dalkia Zrt-vel (mai nevén Veolia Zrt.) megkötött hosszú távú szerződést, ami a Szent Erzsébet kórház energetikai üzemeltetését biztosította. A döntés hátterében valószínűleg egy haveri cég helyzetbehozása bújt meg, de bármi is legyen a szerződésszegés oka, a Dalkia jogi útra terelte az ügyet.

A pert elvesztette a város, aminek következtében a 750 millió forint megfizetésére kötelezte Jászberényt a bíróság.

Jellemző a helyi viszonyokra, hogy a 2010-ben megválasztott dr. Szabó Tamás (Fidesz) polgármestert a Dalkia többször is megkereste azzal, hogyha megtörténik 150 millió forint bánatpénz átutalása, akkor a vállalat eltekint a további jogi procedúrától, ám ezt a városvezető mindannyiszor elutasította.

Döntését később azzal magyarázta (ami ma már szállóige Jászberényben): hogy azt hitték, nemcsak az igazság áll mellettük, hanem a jog is.

Tévedtek, aminek következtében naponta 120 ezer(!) forinttal nő a kamat.

A képviselő-testület egy zárt ülésen a per hátterének vizsgálatára, a 2000-2015-ig terjedő időszak teljes áttekintésére külső szakértő felkéréséről döntött. Ez azért tűnt reménykeltőnek, mert a felállítandó bizottság egyértelmű személyi átfedései nem biztosították a pártatlan vizsgálatot.

Pénteken egy újabb zárt ülésen tanácskoztak a képviselők. (Egyébként ez a titkolózás is remekül jellemzi a jászeberényi politikát, ugyanis a helyieket igyekeznek teljes mértékben kizárni a részletek megismeréséből.) A kiszivárgott - nem cáfolt, de meg nem erősített - információink szerint a polgármester megvétózta a testület korábbi határozatát és mégiscsak a belső ellenőrzés mellett döntött. Azaz, saját magukat fogják vizsgálni a fideszes képviselők.

Ugyanúgy, mint az országos politikában, a kormánypárt megint elmismásolná az ügyet a jól ismert bizottságosdival?

Természetesen kerestük Szabó polgármester urat, de nem érezte szükségét annak, hogy írásban feltett kérdéseinket megválaszolva, tájékoztassa a választópolgárait.

Kíváncsiak voltunk, miből és hogyan próbálják meg visszafizetni a 750 millió forintos tartozást? Hitelt vesznek fel, vagy állami segítséget kérnek? Vajon milyen hatása lesz a törlesztésnek a város költségvetésére, jár-e adóemeléssel vagy kiadáscsökkentéssel? Arra sem kaptunk választ, hogy a polgármester véleménye szerint a szerződésbontás kapcsán terhel-e valakit büntetőjogi vagy politikai felelősség? Kérdeztük őt a vizsgálóbizottságról is, vajon milyen összetételt tartana előnyösnek, és milyen eredményt vár el a grémium működésétől? Csak találgatni tudunk Juhász Dánielről is. Az egykori alpolgármester talán menedéket keres a jászfényszarui testületben?

Sorjáznak a kérdések, de csend honol a városházán.

Egyébiránt, úgy tudjuk, hogy május 30-ig tart a visszafizetési határidő.

A jászberényi Jobbik elnökétől, Budai Lóránttól azt az ígéretet kaptuk, hogy amint hivatalosan beszámolhat a zárt ülésen hallottakról, egy sajtótájékoztatón megosztja a közösséggel a legújabb fejleményeket, addig azonban marad a feszült várakozás.

S csak továbbgyűlnek a baljós fellegek Jászberény felett.