Karácsonyi lidércnyomás: fiatal bevándorlók gyújtottak föl egy hajléktalant

A berlini rendőrség egyre kevésbé ura a helyzetnek.

A hatóságok biztonsági kamerák felvételei alapján keresték a feltételezett elkövetőket, akik közül mára mindenkit sikerült kézre keríteni.

A 15 és 21 év közötti, szíriai és líbiai származású fiatal férfiakat azzal gyanúsítják, hogy a berlini Schönleinstraße metrómegállóban december 25-én hajnalban felgyújtottak egy hajléktalan férfit.

Az áldozat a metrómegálló egyik padján aludt, amikor a fiatalokból álló csoport felgyújtotta a ruházatát.

A hajléktalan férfi életét egy arra járó lakos és egy metrósofőr mentették meg: utóbbinak egy tűzoltó készülékkel sikerült eloltania a lángokat.

A hét őrizetbe vett migráns ellen gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat.

A rendőrség közlése szerint a 21 éves szíriai férfit bandavezérként és a támadás ötletgazdájaként/felbujtójaként kezelik. Két gyanúsított 2014 óta él Berlinben, öten tavaly, illetve az idén érkeztek.

A december 19-én egy karácsonyi vásáron kamionnal elkövetett iszlamista terrormerénylet után ez már egy héten belül a második brutális bűncselekmény, amelyet menedékkérőként érkezett emberek követtek el a német fővárosban.

A német média annak tulajdonítja az elkövetők gyors kézre kerítését, hogy a rendőrség hajlandó volt még hétfőn nyilvánosságra hozni a biztonsági kamerák felvételeit (Németországban egyébként - a hazai gyakorlattól eltérően - nagyon ritka, hogy közterületen biztonsági kamerákat helyezzenek el, illetve hogy a hatóságok nyomozati céllal nyilvánosságra hozzák ezek felvételeit - a szerk.).

Hat gyanúsított önként adta föl magát, miután a médiában megjelentek a róluk készült felvételek, hetedik társukat pedig, állampolgári jogával élve egy civil tartóztatta le.

A hatósági döntésben közre játszhatott a legutóbbi berlini eset is, amikor egy fiatal lányt támadtak meg októberben egy aluljáróban. Végül itt is a kiszivárgott felvételek alapján fogták el a tettest.

Elkapták azt a férfit, aki szórakozásból lerúgott egy lányt a berlini metróban

Elkapták azt a férfit, aki minden előzmény nélkül lerúgott egy fiatal lányt a lépcsőn a berlini metróban. Bátor tette után röhögve távozott a haverjaival. A sunyi támadást rögzítette a térfigyelő kamera. A felvétel nyilvánosságra hozása heves indulatokat kiváltva hatalmas botrányt kavart a közösségi oldalakon.