Megvonhatja Németország az állampolgárságot a terrorturistáktól

Thomas de Maiziere belügyminiszter kiemelte: higgadtan kell cselekedni, mert „a megosztottság és a gyűlölködés a terroristák győzelmét jelentené”. A megállapítások szerint az interneten folytatott bűnözés visszaszorítására nagyobb erőket kell összepontosítani, egyebek mellett fedett "kibernyomozókat" kell bevetni, és tovább kell építeni a digitális kommunikáció megfigyelése, lehallgatása új technológiáinak kutatásával foglalkozó ügynökséget (ZITIS).

Thomas de Maiziere kiemelte, hogy „a jó integrációs politika egyben jó biztonságpolitika is”. A tervek szerint büntetendővé kell tenni a terrorizmus népszerűsítését, és ki kell terjeszteni a menedékkérőkre azt a német lakosságnak kialakított tanácsadói intézményhálózatot, amely a radikalizálódás korai felismerését és a szélsőséges nézetekkel szakító emberek visszailleszkedését szolgálja. Továbbá tárgyalást kell kezdeni az orvosi kamarával arról, hogy az orvosok a titoktartási kötelezettség megtartása mellett miként segíthetik a hatóságokat a bűncselekményre készülő emberek kiszűrésében.

A szövetségi belügyminisztérium azt is javasolja, hogy vonják meg a német állampolgárságot azoktól az úgynevezett terrorturistáktól – külföldi terrorszervezetekhez csatlakozó és terrorcselekményekben részt vevő emberektől –, akik a német mellett más állampolgársággal is rendelkeznek.

Thomas de Maiziere a menedékkérőkkel, menekültekkel kapcsolatban hangsúlyozta: szigorúan szét kell választani a terrorizmust és a menekültek ügyét, de nem lehet elhallgatni, hogy a würzburgi és az ansbachi merénylő menekült volt, és azt sem, hogy a hatóságokhoz eljutnak értesülések arról, hogy lehetnek terroristák a menekültek között.

A tárca egy új, gyorsított kitoloncolási eljárás bevezetését is kezdeményezi.