Még az idén hivatalba léphet az új német szociáldemokrata-zöld-liberális kormány

Még az idén hivatalba léphet az új német szociáldemokrata-zöld-liberális kormány

Befejeződött szerdán Berlinben a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciós tárgyalásának első szakasza, amelyben háromszáz szakpolitikus dolgozott a koalíciós szerződést megalapozó előkészítő anyagokon - írja az MTI.

A 22 munkacsoport az utóbbi három héten folytatott tárgyalások eredményét egy-egy három, legfeljebb öt oldalból álló feljegyzésben foglalta össze. Ezeket a dokumentumokat kora estig kellett eljuttatni a pártok vezetőinek. A csoportok teljes hírzárlat mellett dolgoztak. Így csupán az nyilvános, hogy a jelentések Calibri 11-es betűmérettel és 1,5 soros sorközzel készültek, és a még nyitott kérdésekről szól szövegrészeknél a pártok színeivel (SPD: piros, Zöldek: zöld, FDP: sárga) kellett jelezni, hogy melyik partner mit javasol.

A tervezett menetrend szerint a kormányalakítás következő szakaszában a pártonként hat vezető politikusból összeállított fő tárgyalócsoport igyekszik megállapodásra jutni a szakpolitikusok szintjén nyitva maradt kérdésekben, majd a főtitkárok vezetésével elkészítik a koalíciós szerződést, legkésőbb november végéig. Utolsó lépésként a december 6-val kezdődő héten a szövetségi parlamentben (Bundestag) megválasztják kancellárnak Olaf Scholz eddigi pénzügyminisztert, a szociáldemokraták jelöltjét - aki a 2005 óta kancellár Angela Merkelt váltja a tisztségben -, és megalakítják Németország új szövetségi kormányát. Ez lehet a második világháború óta az első német kormány, amelyet három partner alkot.

A szeptemberi Bundestag-választáson az SPD végzett az első helyen, a szavazatok 25,7 százalékával. Eddigi koalíciós társa, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett, így már csak a második számú politikai erő Németországban. A Zöldek 14,8 százalékkal a harmadik helyen, a liberálisok 11,5 százalékkal a negyedik helyen végeztek.