Szociáldemokrata győzelem Németországban, történelmi mélyponton a CDU/CSU

Szociáldemokrata győzelem Németországban, történelmi mélyponton a CDU/CSU

A szavazatok összeszámlálása után kialakult a végeredmény a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti választásokon: eszerint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nyerte meg a választást Olaf Scholz jelenlegi alkancellár és pénzügyminiszter vezetésével.

Az SPD a szavazatok 25,7 %-át szerezte meg, amellyel 2002 után tudta újra maga mögé utasítani a CDU/CSU pártszövetséget, amely 24,1 %-ot szerzett. 

Ez utóbbi történelmi mélypont a kereszténydemokrata uniópártok számára, mivel a megalakulásuk óta még sohasem értek el 30 %-nál gyengébb eredményt szövetségi választáson.

A harmadik helyet a korábban még a kancellári pozícióra is esélyesnek gondolt Zöldek szerezték meg 14,8 %-os eredménnyel, őket a liberális FDP követi 11,5 %-al.

A választás két nagy vesztese még a radikális jobboldali Alternatíva Németországért (AfD), amely több mint 2 %-ot veszítve mindössze 10,3 %-al zárt, illetve a radikális baloldali Die Linke, amely 4,9 %-ot szerzett.

A parlamenti patkó tekintetében a következőképpen alakulnak az erőviszonyok a következő Bundestagban:

  • SPD 206 (+53)
  • CDU/CSU 196 (-50)
  • Zöldek 118 (+51)
  • FDP 92 (+12)
  • AfD 83 (-11)
  • Die Linke 39 (-30)
  • SSW (dán kisebbségi párt) 1 (+1)

Az eredmények következtében 16 év után kieshet a kormányból a CDU/CSU, amelynek nem sikerült megfelelő helyettest találnia a visszavonuló Angela Merkel helyére, mivel bár a nagykoalíciónak meglenne a többsége arra, hogy folytassa a kormányzást ezúttal egy szociáldemokrata kancellár vezetésével, azonban ezt a jelenlegi állás szerint egyik fél sem szeretné.

Amennyiben a nagykoalíciót valóban kizárják a lehetőségek közül a pártok, akkor mindenképpen hárompárti koalíciós kormánya lesz Németországnak, amelyre még nem volt példa 1949 óta. Két lehetőség körvonalazódik ebben az esetben: egy jelzőlámpa-koalíció (SPD-Zöldek-FDP) vagy egy Jamaica-koalíció (CDU/CSU-Zöldek-FDP), ahol mindkét esetben a Zöldek és a liberálisok kerülnek királycsináló helyzetbe.

Az előbbire és ezzel a CDU/CSU ellenzékbe kényszerülésére azért van nagyobb esély, mert a felmérések szerint a német lakosság Scholz kancellárságának örülne sokkal jobban, ráadásul a választást is a szociáldemokraták nyerték, így ők fogják először megkapni a kormányalakítási megbízást.