Németországban már csak 6,1 százalékos inflációt mértek májusban

Németországban már csak 6,1 százalékos inflációt mértek májusban

Eközben nálunk még mindig három és félszer magasabb, 21,5 százalék az infláció.

Németországban tovább lassult az infláció májusban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden ismertetett végleges adatai szerint, írja az MTI.

A fogyasztói árak 6,1 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest májusban.

Áprilisban még 7,2 százalék, márciusban 7,4 százalék, februárban és januárban 8,7 százalék volt az infláció Németországban.

Áprilishoz képest 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Németországban májusban. Áprilisban 0,4 százalék, márciusban és februárban 0,8 százalék, januárban pedig 1 százalék havi szintű áremelkedést mértek.

Májusban az energiatermékek ára 2,6 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami azonban lassulás az áprilisi 6,8 százalék után. Májusban például a földgáz ára 25,6 százalékkal, a távfűtésé 11,4 százalékkal nőtt, míg a fűtőolaj ára 30,5 százalékkal, a motorüzemanyagoké pedig 14,2 százalékkal csökkent.

Az infláció fő hajtóerejének továbbra is az élelmiszerárak számítanak. Májusban az élelmiszerárak 14,9 százalékkal nőttek tavaly májushoz képest, ami lassulás az áprilisi 17,2 százalék után.

Májusban elsősorban a tejtermékek (+28,2 százalék), a kenyér és a gabonafélék (+19,3 százalék), valamint a hal, a haltermékek és a tenger gyümölcsei (+19,0 százalék) drágultak a legnagyobb mértékben tavaly májushoz viszonyítva.

Az energiaárak nélkül az éves infláció 6,5 százalék, az energia- és élelmiszerárak nélküli infláció pedig 5,4 százalék volt májusban.

Németországban az infláció tavaly éves átlagban 7,9 százalék volt, ami történelmi rekord, és több mint a duplája az egy évvel korábbi 3,1 százaléknak.

Eközben nálunk még mindig három és félszer magasabb az infláció: mint megírtuk, Magyarországon 21,5 százalék volt az infláció májusban, az élelmiszereké még mindig 33 százalék felett van.l

(Címlapkép: (Címlapkép: Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának keretében tartott kibővített euróövezeti csúcsértekezletre érkezik az esemény második napján, 2023. március 24-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet)