Az NVI növeli a kapacitását, hogy minél gyorsabban megszámolják az ellenzék aláírásait

Az NVI növeli a kapacitását, hogy minél gyorsabban megszámolják az ellenzék aláírásait

Már pénteken elkezdik a Karácsony Gergely által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzését - tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteken az MTI-t.

"A szervező, Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán - saját tájékoztatása szerint - kérdésenként 235 ezer aláírást nyújtott be"

- írta az NVI, hozzátéve, az irodának 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően leellenőrizze.

Kiemelték:

az NVI a népszavazási törvényben előírt határidőn belül elvégzi az aláírások tételes, egyenkénti ellenőrzését és megnöveli kapacitását annak érdekében, hogy mielőbb befejezze az eljárást.

Ezt az is indokolja, hogy a két népszavazási kérdés aláírásainak ellenőrzése mellett az április 3-án tartandó országgyűlési választás és a köztársasági elnök által már szintén erre a napra kitűzött négy kérdésről szóló népszavazás előkészítésének utolsó szakasza is fokozott ütemben zajlik - jegyezték meg.

Az NVI a közleményében kitért arra is, hogy a korábbi évek népszavazási kezdeményezései alapján látható, hogy több hetet vesz igénybe a teljes ellenőrzési folyamat.

Tudatták azt is, hogy pénteken az ívek százas kötegekbe rendezésével kezdik el az ellenőrzést, amit a szkennelésük, majd az íveken található aláírások manuális ellenőrzése követ.

Ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást, arra van szükség, hogy az ellenőrzési eljárás végén kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírás legyen - írták.

"Politikailag önmagát tenné támadhatóvá a kormány, ha nem ismernék el legitimnek ezeket az aláírásokat"

Sikeresen eljuttatta az ellenzék a Nemzeti Választási Irodához (NVI) péntek reggel a népszavazási kezdeményezésükhöz összegyűjtött kétszer 235 ezer aláírást, miután megtartották élőlánccal egybekötött sajtóeseményüket a Parlament előtt, a Kossuth téren. Az egyik leglényegesebb mondat az volt, mely szerint még a hatályos törvények is zöld utat adhatnak ahhoz, hogy Áder János köztársasági elnök április 3-ra, az országgyűlési választásokkal egy időben kiírja az Egységben Magyarországért népszavazását.

Lehet-e még egy népszavazás az április 3-ai országgyűlési választások idején?

Az egységes ellenzék szerint igen! 

A népszavazási kezdeményezéséről szóló 2013-as törvény 67-es paragrafusa kimondja:

67. § (1) A népszavazás időpontját a köztársasági elnök a népszavazást elrendelő országgyűlési határozat elleni jogorvoslati határidő eredménytelen elteltét - jogorvoslat esetén annak elbírálását - követő 15 napon belül tűzi ki.

(2) A népszavazást akkor is ki lehet tűzni, ha

a) más kérdésben a köztársasági elnök már korábban népszavazást tűzött ki,

b) annak időpontjáig legalább ötven nap van hátra, és

c) az újabb kérdésben történő népszavazás egyidejű megtartása a szavazás lebonyolításának törvényességét nem veszélyezteti.