Fogy az időnk, elfogyunk - Hatmillióra fog csökkenni Magyarország népessége

Afrikában és Ázsiában népességrobbannás várható.

Az ENSZ tíz kelet-közép-európai országot vizsgált (Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Oroszország, Románia, Szlovákia, Ukrajna). Az ezredfordulón még 300 millióan éltek a régióban, 2100-ra viszont a népesség 220 millióra csökken.

Magyarországon a 2100-ra a 2000-es népességnek mindössze 62,5 százaléka él majd az országban. Ennél is drasztikusabb népességcsökkenést fog elszenvedni Bulgária, Lengyelország, Moldova és Románia. Lakosaiknak száma a 2000-eshez képest nagyjából a felére csökken 2100-ra.

Van egy nagyon rossz hírünk: elnéptelenedik az ország

2016 és 2017 eleje között 31 200 fővel csökkent Magyarország népessége, ami az elmúlt 20 év negyedik legnagyobb mértékű lakosságvesztése - írja a Portfólió. Ebből a 31 ezer főből 27 ezer Kelet-Magyarországról van. Ezzel szemben Közép-Magyarországon növekedett a népesség, 6 ezerrel többen éltek itt idén év elején, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Miközben Európában mi elfogyunk, addig a világ össznépessége 7,6-ról 11,2 milliárdra nő 2100-ra. Ez az afrikai és az ázsiai népességbummnak lesz köszönhető.

Tavaly a Population Reference Bureau (PRB) nevű nonprofit szervezet jelentésében az állt, hogy Afrika lesz a legtermékenyebb régió az elkövetkezendő évtizedekben. 2050-re például Nigéria lakossága egyenesen megduplázódhat. Már a tavalyi ENSZ-jelentés is Afrika szerepére hívta fel a figyelmet: a kontinens lesz felelős a népességnövekedés több mint feléért. A népességrobbanás komoly migrációs veszélyeket hordoz magában, újabb és újabb bevándorló hullámokat indítva el Európa felé.