Netanjahu döntött: nem lesz gázai csapatkivonás

Netanjahu döntött: nem lesz gázai csapatkivonás

A miniszterelnök azt is rögzítette: Izrael nem tárgyal palesztin rabok ezreinek elengedéséről.

Az izraeli hadsereg (IDF) nem vonul ki a Gázai övezetből, és Izrael nem tárgyal palesztin rabok ezreinek elengedéséről

- jelentette ki kedden Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Az izraeli televíziónak adott nyilatkozatában a kormányfő az MTI szerint leszögezte:

Izrael egészen addig nem vet véget a gázai háborúnak, amíg minden célját el nem érte.

"Ez a Hamász megsemmisítését és a túszok hazahozatalát jelenti, továbbá annak biztosítását, hogy Gáza többé nem jelent fenyegetést Izraelre nézve" - húzta alá.

"Nem fogjuk terroristák ezreit elengedni"

- tette hozzá Netanjahu, az izraeli börtönökben lévő palesztinokra utalva.

Az utóbbi napokban a sajtóban olyan hírek jelentek meg, melyek szerint Izrael és a Hamász - az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közvetítésével - megbeszéléseket kezdett egy esetleges tűzszünetről, mely - több ezer, izraeli börtönökben biztonsági okokból raboskodó palesztin elengedéséért cserébe - magában foglalná a túszok elengedését is.

Mindeközben a Gázai övezetben és Ciszjordániában is aktív terrorszervezet, az Iszlám Dzsihád főtitkára, Zijád en-Nahala azt közölte, a tűzszüneti megállapodásig és az izraeli csapatkivonásig nem vesznek részt semmilyen, a túszok elengedését célzó kezdeményezésben, emellett "a palesztin nép jogait biztosító politikai megoldást" sürgetett.

Ismert, a Hamász - az Iszlám Dzsihád fegyvereseivel közösen - október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A Hamász Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai fegyveres konfliktus palesztin halottainak száma - a hivatalos palesztin számítások szerint - meghaladta a 26 400-at.

(Címlapkép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetülést tart a tel-avivi Kiria katonai támaszponton 2023. december 31-én. MTI/EPA pool/Abir Szultan)