54 millió eurós kölcsönt adhat Magyarország Nigériának egy tanulmányra

A Magyarországon élő nigériaiak korrupciótól tartanak.

A magyar kormány 54 millió eurós - 16,5 milliárd forintos - kölcsönt ad Nigériának egy árvízvédelmi témájú tervtanulmány elkészítésére - írja a hvg.hu.

A hírt a Külügyminisztérium is megerősítette. A pénzből nem egyetlen tanulmány készül el, hanem egy szabályozási terv, és egy hozzá kapcsolódó átfogó megvalósíthatósági tanulmány, ám a tárca állítása szerint a pontos összegről még folynak az egyeztetések.

A Magyarországon élő nigériaiak ellenzik a projektet, egyesületük Orbán Viktornak és Áder Jánosnak is levelet írt erről, csütörtök délelőtt pedig tiltakozó vonulást tartottak, hogy felhívják a magyar kormány figyelmét: ne adjon – legalábbis ne ilyen célra – ekkora kölcsönt a korrupcióval sújtott Nigériának.

Az egyesület hivatkozik az ENSZ friss statisztikáira is, melyek szerint Nigériából érkezik Európába a legtöbb menekült. Szerintük az országban kórházakat és iskolákat kéne építeni, valamint harcolni a terrorizmus ellen, a tanulmányoktól csak a korrupció és a szegénység nő tovább, ami által még többen indulhatnak Európába.