Nincs azonnali veszély, de azért merénylet készült Berlinben

"Tény, hogy több olyan esettel is találkoztunk, amikor migránsnak álcázott terroristák érkeztek az országba, ez egy valós helyzet, mellyel a szolgálatok kénytelenek szembenézni" - nyilatkozta Hans-Georg Maassen, hivatalvezető, miután csütörtökön elfogtak két algériai férfit, akik a vádak szerint Berlinben készítettek volna elő merényletet.

Mindenkit igyekezett megnyugtatni, hogy a hatóságok továbbra is próbálnak azonosítani és elfogni minden olyan személyt, akikről gyanítani lehet, hogy kapcsolatban állnának valamelyik terrorszervezettel.

Maassen ugyanakkor megjegyezte, attól, hogy nincs tudomásuk konkrét akciókról, ez nem zárja ki, hogy egyes terrorista sejtek szerveznek valamit. Az összes rendfenntartó szerv, és a felderítés is azon dolgozik, hogy ennek a kockázatát csökkentsék.

Hozzátette, hogy eddig több mint 100 bejelentést kaptak különféle terrorgyanús tevékenységekről, ám ezek egy része kifejezetten félrevezetés céljából érkezik a hivatalhoz.

[fb_pages_codes:immigration]

A kissé magyarázkodás jellegűnek tűnő bejelentésre azután volt szükség, hogy a napokban a német hatóságok, három razzia során felszámoltak egy berlini ISIS-sejtet, és annak két tagját őrizetbe vették. Egyikük maga a vezető, aki családjával együtt egy menekültszálláson regisztrált, még az Észak-Rajna-vesztfáliai Attendornban.

A rendőrség szerint a férfi a balkáni útvonalon jutott el Németországba, előtte pedig Szíriában kapott kiképzést. Pénteken kellett volna megjelennie a bíróságon, mivel feleségével együtt vissza akarták toloncolni Algériába.

Egy harmadik férfit annak ellenére sem tartóztattak le, hogy kapcsolatban áll egy belga iszlamista hálózattal.