Nincs más kiút: a multik helyett a magyarok legyenek a kormány partnerei

Magyarországon boldogulhasson az, aki itt született.

A kormányzat hozzáállását inkompetensnek, míg Varga Mihály miniszter álláspontját liberálisnak nevezte Z. Kárpát Dániel, véleménye szerint a kormányzat egyelőre még csak diagnosztizálni sem volt képes a magyar gazdaságot fojtogató akut, kritikus helyzetet.

Ismeretes, a nemzetgazdasági miniszter június elején nyilatkozott arról, támogatandó a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) az irányú felvetése, hogy harmadik országból kell pótolni a magyar munkaerő-piacon tapasztalható űrt.

Egyszerre kettő probléma

Miközben a munkavállalók egy része vagy nem talál munkát magának, vagy pedig az értéket csak ritkán teremtő, a szegénységet konzerváló közmunkaprogramba ragad, addig Magyarországon mintegy 50 ezer betöltésre váró álláshely volt az idei első negyedévben, egyes ágazatokban, illetve régiókban már komoly munkaerőhiány alakult ki.

A probléma annyira szerteágazó, hogy bár megállapítható három fő ok:

  • kivándorlás,
  • korszerűtlen oktatás,
  • népességfogyás,

ugyanakkor rengeteg részlet kérdésre is választ kell találni (ilyen például az albérletek helyzete, a fiatalok visszacsábítása is).

Z. Kárpát Dániel is ezek mentén mutatta be a Jobbik folyamatosan kiegészülő programpontjait:

  1. Lassítani kell a kivándorlási spirált, hogy a magyar koponya itthon kamatoztassa tudását.
  2. Az oktatási intézményekből frissen kikerülők boldogulásának elősegítése (mint írtuk, már kimutatható szinten gondolják úgy érettségizett fiatalok, hogy nem hazánkban folytatják tovább tanulmányaikat).
  3. Alternatív programokat kell szervezni például hatékony, nemcsak a felső középosztályt segítő otthonteremtési kezdeményezés elindítása.

Mindezeket - a jobbikos honatya szavai szerint - egy termelés támogató adórendszerbe kell beágyazni.

Ez utóbbinak nem csak az a célja, hogy a magyar kis- és középvállalkozásokat helyzetbe hozza, hanem hogy a Fidesz-KDNP kormány által is indokolatlanul támogatott multik adóelkerülési törekvéseiket is meggátolja. Jelenleg ugyanis a stratégiai megállapodások a multik paradicsomává tették hazánkat, és ezek a cégek

"1000 milliárdos hasznot talicskáznak ki"

az országból.

Z. Kárpát Dániel elmondta, a magyar termelőipart is újra fel kell futtatni.

Rosszak a kilátásaink

Ha nem sikerül minél hamarabb megoldást találni a munkaerő-hiányra, akkor vagy harmadik országból kell importálni munkavállalókat, vagy pedig bele kell törődnünk, hogy a magyar gazdaság zsugorodásba kezd.