Női mesterlövészek Szíriában

A szíriai köztársasági gárda kötelékében közel 800 nő harcol a felkelők ellen. A modern amazonok férfiakként ragadnak fegyvert.

A köztársasági gárda kommandósai közé tartozó nők és asszonyok bevethetősége rendkívül széleskörű. Találhatunk köztük tetőkön hasaló orvlövészeket, harckocsi vezetőket, vagy éppen aknavető kezelőket. A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők elitalakulatához tartozik a női gárda, feladatuk része, hogy a polgárháború egyik legveszélyesebb frontszakaszát tartsák, a főváros keleti részén.

Rim őrmester – aki még csak 20 éves – így nyilatkozott a francia hírügynökségnek mesterlövész tevékenységéről: „Naponta általában három vagy négy célpontot érek el, és őszintén szólva, amikor elvétem, sírni tudok a dühtől.”

A fiatal lány rekordja egy nap alatt kivégzett 11 felkelő, melyért elmondása szerint parancsnokától egyfajta diplomát vehetett át.

A szíriai nők átlagosan 3 hónap kiképzési idő után kerülnek a frontvonalra, vagy annak közvetlen közelébe. Mesterlövészként, B-10-es típusú aknavető kezelőként, harckocsizóként bizonyíthatnak a polgárháborúban. Szerződésük 10 évre szól a hadsereggel.