Novák Katalin Dubajba utazott, több találkozót is lebonyolított

Novák Katalin Dubajba utazott, több találkozót is lebonyolított

Az államfő számos egyeztetésre sort kerített az ENSZ klímacsúcsának otthont adó Egyesült Arab Emírségekben.

Novák Katalin köztársasági elnök több ország vezetőjével is kétoldalú megbeszélést folytatott az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban - adta hírül az MTI.

Novák Katalin Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi elnökkel a demográfiai problémákról és az EU-s források kérdéséről, Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel a gazdasági kapcsolatok és a turisztikai együttműködés megerősítéséről tárgyalt. Novák Katalint egyúttal állami látogatásra invitálták Vietnámba.

A magyar államfő Uhnágín Hürelszüh mongol elnökkel a gazdasági kapcsolatokról, a családok támogatásáról és a családi értékek védelméről beszélgetett, valamint meghívta a Családbarát Elnökök Hálózatába, amelyet a mongol elnök örömmel elfogadott.

Novák Katalin Hamad bin Isza ál-Halifa bahreini királlyal energetikai kérdésekről és a közel-keleti helyzetről tárgyalt, Andrzej Duda lengyel elnökkel a két ország kapcsolatát elemezték, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel informális találkozón egyeztettek. A köztársasági elnök III. Károly brit uralkodóval arról beszélgetett a megnyitó előtt, hogy milyen várakozásokkal érkeztek a klímacsúcsra.

A konferencián tartott pénteki beszédében Novák Katalin a család és a gyermekvállalása fontosságára hívta fel a figyelmet.

A fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség, a bolygóért való felelősségérzetnek pedig előfeltétele, hogy érezzük az élet folytatásának felelősségét is

- emelte ki az államfő.

A Facebook-oldalán Novák azt írta felszólalásából idézve:

Magyarország elvégezte a házi feladatát. A miénk a világ egyik legambiciózusabb klímaprogramja.

Az atomenergia méltatásán túl a köztársasági elnök azt is kijelentette:

"A 2030-ra kitűzött megújulóenergia-célkitűzésünket a becslések szerint már 2026-ra elérjük."

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára az elnöki beszéddel kapcsolatban a közmédiának elmondta: "a közönség nagyon jól fogadta a beszédet, amely mindenkit foglalkoztató problémát boncolgatott a családpolitika terén. Markáns, karakteres, konzervatív véleményt fogalmazott meg Novák Katalin, miszerint ha utódainkkal foglalkozunk, ha szeretnénk gyermeket, akkor egyben a bolygónk jövője is foglalkoztat minket" - jellemezte az államtitkár.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájának (COP) idén az Egyesült Arab Emírségek ad otthont, a csúcstalálkozón több mint 80 ezer küldött, köztük 140 állam- és kormányfő vesz részt, akiket António Guterres, az ENSZ főtitkára és Mohamed bin Zayid, az Egyesült Arab Emírségek elnöke fogadott. Novák Katalin pénteken megtekintette a kecskeméti Neumann János Egyetem bemutatkozó standját a dubaji expón. Az egyetem egy egyedi tervezésű, hidrogén meghajtású járművel vesz részt a rendezvényen egyedüli magyar kiállítóként.

(Címlapkép: Novák Katalin a dubaji klímacsúcson - Facebook)