Novák Katalin Egyiptomba repült

Novák Katalin Egyiptomba repült

Egyenesen Egyiptomba utazott a köztársasági elnök, aki többek mellett az észak-afrikai ország elnökével találkozik.

Novák Katalin köztársasági elnök november 27-én hivatalos látogatást kezd az Egyiptomi Arab Köztársaságban, majd december 1-jén felszólal az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.

Azt írták, Egyiptom Magyarország kiemelt stratégiai partnere a közel-keleti és észak-afrikai régióban, illetve fontos szerepe van az Európa felé irányuló illegális migráció feltartóztatásában.

A köztársasági elnök egyiptomi hivatalos látogatása során megbeszélést folytat többek között Abdel Fattáh al-Szíszí elnökkel és Hanafy Gebaly házelnökkel. A diplomáciai találkozók mellett a államfőt fogadja Őszentsége II. Tavadrosz kopt pápa is.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájának (COP) idén az Egyesült Arab Emírségek ad otthont. A csúcstalálkozón közel 80 000 küldött, köztük 140 állam- és kormányfő vesz részt - olvasható a közleményben.

A magyar államfő hétfői Facebook-posztjában is az áll: "Egyiptom stratégiai partnere Magyarországnak, fontos szerepe van az illegális migráció feltartóztatásában."

Ezenkívül Novák Katalin azt írta:

Abdel Fattáh al-Szíszí elnökkel erről, valamint gazdasági és felsőoktatási együttműködésről is tárgyalunk. Van mire felkészülni.

(Címlapkép: Fattáh al-Szíszí egyiptomi elnök fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt az Ittihádija palotában, Kairóban 2023. november 27-én. MTI/Bruzák Noémi)