Novák Katalin azt mondta a rádióban, hogy több gyerek születik, pedig kevesebb

Novák Katalin azt mondta a rádióban, hogy több gyerek születik, pedig kevesebb

Minden demográfiai mutató jó irányba mozdult az elmúlt években, az elmúlt évtizedben, egyre többen élhetik meg azt, hogy mit jelent édesanyának vagy édesapának lenni - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az MTI szerint.

Csakhogy bármennyire szeretnénk, hogy így legyen, ez nem igaz.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint

2018-ban 89.807 gyermek született, míg 2019-ben csak 89.200, tehát 0,7 százalékkal csökkent a gyermekvállalás.

2018 és 2019 viszonylatában egyetlen olyan hónap volt, amikor komolyabb ugrást mértek a születésekben, 2019 decemberében 8,2%-os emelkedés volt az előző évhez képest. Ezt azonban aligha lehet baby boom-nak tartani, hiszen júniusban például 5,8%-os csökkenés történt. Összességében, az egész évet nézve pedig –mint fentebb mutattuk- csökkent a gyermekszületések száma, ami nem nevezhető jó iránynak.

Sőt az sem igaz, hogy az elmúlt évtizedben javulás történt – a valóság ennek az ellenkezője. Ugyancsak a KSH hivatalos adatai szerint az élveszületések száma 2000 és 2009 között 97.597 és 96.442 között mozgott, míg 2010 és 2019 között már csak 90.335 és 89.200 között.

Bár a csökkenés a gazdasági világválság idején ugrott meg, ezt azóta sem sikerült orvosolni, a helyzet csak tovább romlott.

Amit Novák Katalin évtizedes javulásnak mondott, az valójában tragikus romlást takar, évente nagyjából 7 ezer gyermekkel kevesebb jön a világra Magyarországon, mint egy évtizeddel ezelőtt.

A teljes termékenységi arányszám sem javult, a KSH mérése szerint ennek 1 nőre becsült értéke 1,49 volt, ami megegyezett a 2018. évivel.

Novák Katalin a hivatalos adatok ellenére örömtelinek nevezte, hogy egyre többen mernek igent mondani az életre, a gyermekvállalásra, sőt konklúziót is vont arról, hogy nem lett igazuk azoknak, akik azt mondták, hogy felesleges a gyermekvállalás segítésébe, a családalapítás támogatásába fektetni pénzt. Természetesen ilyet soha, senki, sehol nem mondott, így az államtitkár szavai mind közéleti, mind statisztikai értelemben közelebb álltak egy politikai fantasyhez, mintsem a valósághoz. Kár értük.