Botrányt keltett Novák Katalin motivációs videója, amiben arról beszél, a nők ne foglalkozzanak azzal, ha kevesebbet keresnek a férfiaknál

Botrányt keltett Novák Katalin motivációs videója, amiben arról beszél, a nők ne foglalkozzanak azzal, ha kevesebbet keresnek a férfiaknál

Felzúdult az internet Novák Katalin családokért felelős miniszter videója miatt, amiben a kormánypárti politikus arra keresett választ, hogyan lehet sikeres és erős egy nő.

A felháborodást azt keltette, hogy Novák szerint a nőknek nem kell foglalkozniuk vele, ha nem kerülnek vezető beosztásba, vagy azonos munkáért alacsonyabb fizetést kapnak.

„Ne higgye el, hogy nekünk, nőknek, folyamatosan versenyeznünk kellene a férfiakkal. Ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kellene mérni magunkat egymással, és legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kellene rendelkeznünk, mint a másiknak.”

- fogalmazott a miniszter.

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene nőjogi mozgalom reagálásában azt írta: a nemek közti béregyenlőség nem szabad, hogy vita tárgyát képezze, alapvetés kell legyen, ahogy az is, hogy az adott pozíció megszerzésének függetlennek kell lennie a pályázó nemétől. Az ilyesmi csak a rátermettségen múlhat, és fontos, hogy az odavezető úton is azonosak legyenek a lehetőségek.

Hozzátették: igaz, hogy teljesen rendben van, ha valaki főállású anyaként teljesedik ki, de legalább ilyen fontos aláhúzni, hogy az is ugyanilyen rendben van, ha valakinek a karrier, a hivatás az első, és eszerint hozza meg a döntéseit. Ahogy az is teljesen oké, ha az egyensúlyt mondjuk a férfi otthon maradásával oldja meg egy pár – fogalmaztak, megjegyezve, hogy ettől még örülnek a felek közötti párbeszédnek.