Novák Katalin és Orbán Viktor is fogadta a montenegrói elnököt

Novák Katalin és Orbán Viktor is fogadta a montenegrói elnököt

Mindketten hasonló témákban tartottak munkamegbeszélést a nyugat-balkáni államfővel.

Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön fogadta a Sándor-palotában Milo Djukanovicot, Montenegró elnökét, őt a mai nap folyamán Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta a Karmelitában.

A Sándor-palota közlése szerint a két államfő közti megbeszélésen szó esett a Magyarország és Montenegró közti együttműködésről, valamint az elmúlt időszak kihívásairól:

  • az ukrajnai háborúról,
  • a koszovói, illetve a bosznia-hercegovinai helyzetről, továbbá
  • a Nyugat-Balkán európai uniós integrációjáról.

Azt írták, a magyar álláspont szerint az elmúlt időszak kihívásai még inkább rámutatnak arra, hogy az Európában jelentkező problémák csak a nyugat-balkáni országok bevonásával és mielőbbi integrációjával kezelhetők, Európa biztonságának pedig fontos feltétele a nyugat-balkáni régió stabilitása. Novák Katalin biztosította Montenegró elnökét, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett támogatója Montenegró, valamint a térség mihamarabbi európai uniós integrációjának. A montenegrói elnök elismeréssel szólt a magyar családpolitikai intézkedésekről, valamint a két ország közötti gazdasági, turisztikai, oktatási, tudományos együttműködésekről és Magyarország elkötelezettségéről a nyugat-balkáni országok integrációjában.

A megbeszélésen szóba került a déli útvonalon felerősödő migrációs nyomás is, a két elnök egyetértett abban, hogy az illegális migrációt meg kell állítani. Novák Katalin úgy értékelt, hogy Magyarország 2015 óta nagy erőfeszítéseket hajt végre, hogy megvédje az EU határait az illegális migrációtól.

Orbán Viktorral is tárgyalt Montenegró elnöke

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatáson szintén fogadta csütörtökön Milo Djukanovic montenegrói köztársasági elnökét.

A Karmelita kolostorban tartott megbeszélésen az orosz-ukrán háború által okozott gazdasági és energiaválságról, Montenegró EU-csatlakozási folyamatáról, valamint a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjáról volt szó 

- közölte a kormányfő sajtófőnöke.