Az NVB elkaszálta Gyöngyösi Márton népszavazási kezdeményezését az EU-tagság védelméről

Az NVB elkaszálta Gyöngyösi Márton népszavazási kezdeményezését az EU-tagság védelméről

A Nemzeti Választási Bizottság ma megtagadta a kérdés hitelesítését, melynek lényege az lett volna, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot, amely az EU-ból való kilépésünket eredményezheti.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti?”

- így szólt Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és EP-képviselője által népszavazásra javasolt kérdés, de ennek hitelesítését csütörtöki határozatában megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). 11 igen és 2 nem szavazat mellett kaszálták el a még augusztus 8-án benyújtott kezdeményezést.

Jobbik: meg kell akadályozni, hogy Orbánék népszavazás nélkül vezessék ki hazánkat az EU-ból!

A Jobbik ma benyújtotta a Nemzeti Választási Bizottsághoz a népszavazási kérdését. Ennek lényege, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot, amely az EU-ból való kilépésünket eredményezheti - írja sajtóközleményében Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselője. Úgy látja: mára teljesen világossá vált, hogy Orbán Viktor ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból.

A választás.hu oldalon olvasható indoklásból kiderül, hogy a Gyöngyösi-féle kezdeményezés a formai követelményeknek megfelelt, ám a bizottság megállapítása szerint 

a népszavazásra javasolt kérdés nem felel meg az Nsztv. 9. §-a szerinti népszavazási egyértelműség követelményének, amely ok miatt az Nsztv. 11. §-a alapján a kérdés hitelesítését megtagadta.

Azt is megállapították, hogy „jelenleg nem ismert olyan törvényhozási akarat, az Országgyűlés elé nem került benyújtásra olyan törvényjavaslat, amely az Európai Unióból való kilépést szorgalmazná, illetve beazonosíthatóan a kilépéshez vezetne”.

Ugyanakkor azt is írják, hogy a mai határozat ellen annak a választások hivatalos honlapján való közzétételét követő 15 napon belül az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthat be az NVB-nél. A bírósági felülvizsgálati kérelemnek legkésőbb október 7-én 16 óráig kell megérkeznie.