Önálló környezetvédelmi minisztérium felállítását kéri Orbántól 180 civil szervezet

Önálló környezetvédelmi minisztérium felállítását kéri Orbántól 180 civil szervezet

Száznyolcvan civil szervezet nyílt levélben kéri a miniszterelnököt arra, hogy a megalakuló kormányban önálló minisztérium képviselje a környezet- és klímavédelmet, olvasható a WWF Magyarország közleményében. A levelet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország indította útjára.

A közleményben hangsúlyozzák, a következő kormányzati ciklusban olyan nehézségek mellett, mint az orosz-ukrán háború, a gazdasági és energiaválság, vagy a klímaválság, a felelős politikának a kormányzati stratégiában jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetni a környezet védelmére.

A nyílt levélben a szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy

olyan kormányzásra lenne szükség, ami ápolja és megóvja a Kárpát-medence környezeti értékeit, biztosítja a természeti erőforrások védelmét és megőrzését a jövő generációk számára.

Úgy vélik, fontos, hogy ez minden ágazati politikát áthasson – legyen az energiapolitika, mezőgazdasági és vidékpolitika, ipar- és fejlesztéspolitika vagy oktatás- és társadalompolitika.

Szerintük a jelen és a jövő nemzedékek létfeltételeinek biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy önálló tárca alakuljon, ami összefogja a környezet- és természetvédelem, a víz-, illetve vízgyűjtő-gazdálkodás, a körforgásos gazdaság, az éghajlatvédelem és a fenntartható energiagazdálkodás területeit.