Írásban vár választ Orbántól a Jobbik, hogy miért csak egy penészes lakás bérlésére elég egy kezdő tanári fizetés

Írásban vár választ Orbántól a Jobbik, hogy miért csak egy penészes lakás bérlésére elég egy kezdő tanári fizetés

Előfordult már, hogy a tanári wc-ből hoztam el egy wc-papírt, mert nem volt pénzem otthonra venni. (…) Volt már olyan, hogy csak azért mentem el egy kiállításmegnyitóra, hogy ott jóllakhassak végre pogácsával. Ha jelenleg jönne egy váratlan nagyobb kiadás az életembe (a nagyobb az én esetemben 20 ezer Ft feletti összeget jelent), akkor nem tudnám megoldani. Vagy pedig utcára kerülnék

- hívta fel nyílt levélben a figyelmet múlt héten a kezdő tanárok általános helyzetére egy fiatal pedagógus, aki egy penészes pincelakásban él, mert az arcpirítóan alacsony béréből nem képes biztosítani a normális lakhatást magának.

Penészes pincelakás és felháborítóan alacsony bér: ilyen ma egy pályakezdő tanár élete az Orbán-rendszerben

Ha most lenne az Ön édesanyja fiatal tanár, tőle is sajnálná a tisztességes megélhetéshez szükséges fizetést? Ezt a vélhetően nem költőinek szánt kérdést szegezte Orbán Viktornak egy pályakezdő tanár utalva arra, hogy a kormányfő édesanyja is pedagógus volt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldalán közzé tett nyílt levélben a fiatal tanár elmondja, hogy júliusban diplomázott, majd gimnáziumi tanár lett Budapesten.

Egyszer összeírtam egy héten keresztül, 57 órám volt benne az iskolai és iskolához kapcsolódó feladataimban egy hét alatt. 57 órás heti munkaidőért kapok havi 160 ezres fizetést. Ez nettó 701 Ft-os órabér

- írja le a propaganda helyett a valóságot.

A nyílt levél szerzője fel is tette a kérdést Kásler Miklósnak és Orbán Viktornak, akinek az édesanyja nyugdíjas pedagógus, hogy ha a miniszterelnök édesanyja lenne most pályakezdő tanár, akkor a kormányfő és az "emberminiszter vajon tőle is sajnálná-e a tisztességes megélhetéshez szükséges fizetést.

Ezt a kérdést tette fel most írásban Ander Balázs, a Jobbik oktatáspolitikusa Orbán Viktornak. Az ellenzéki országgyűlési képviselő idézve a nyílt levélből arra is választ vár:

miért ér a kormányzat szemében ilyen keveset a pedagógusok munkája?

Orbán Viktor miniszterelnöknek heteken belül, tehát még ebben a parlamenti ciklusban válaszolnia, pontosabban indokolnia kell, hogy ígéretével ellentétben az Orbán-kormány 12 év kormányzás során miért nem volt képes rendezni a pedagógusok bérét.