Új nyugdíjtörvény: aki tovább dolgozik, magasabb nyugdíjat kaphat

Új nyugdíjtörvény: aki tovább dolgozik, magasabb nyugdíjat kaphat

Két lényeges változás lesz a július elsejétől életbe lépő nyugdíjtörvény módosítása után. 

A nyugdíjguru.hu-nak nyilatkozó nyugdíjszakértő szerint az egyik módosítás, hogy az új társadalombiztosítási törvény hatályba lépése nyomán 

a nyugdíj melletti munkavégzéssel szerzett kereset járulékmentessé válik, így nem teremt alapot a nyugdíj növelésre.

2020. július 1-től a nyugdíjellátás mellett folytatott munka időtartama nem vehető figyelembe szolgálati időként, és az ebből származó jövedelem összege nem számítható bele az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkeresetbe.

Ezzel a változtatással nyerhetnek azok a nyugdíjasok, akik tovább dolgoznak.

A második változás értelmében az éves keretösszeg a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozók számára okafogyottá válik, mivel a nyugdíj melletti munkavégzéssel bármely jogviszonyban szerzett kereset járulékmentes lesz.

Júliustól a nők kedvezményes nyugdíja mellett bármilyen jogviszonyban, munkavállalóként, megbízottként és vállalkozóként is korlátozás nélkül lehet keresni a versenyszférában.

Az egészségügyi dolgozók kivételt képeznek: az ő részükre nem fizethető a nyugdíj az illetményükkel együtt (vagyis a nyugdíjuk szünetel), viszont a nyugdíjukkal azonos nettó összegű jövedelemkiegészítésben részesülhetnek.

A koronavírus miatti veszélyhelyzetben hatályon kívül helyezték a közszférában alkalmazandó nyugdíj-politikai irányelvekről szóló kormányhatározatot az egészségügyi dolgozók vonatkozásában. Tehát a nyugdíj-korhatárukat betöltő orvosok és ápolók előzetes kormányzati jóváhagyás nélkül is tovább dolgozhatnak.