Ilyen lesz a nyugdíjkötvény

Állampapír kamatprémiummal.

Már zajlanak a munkálatok az úgynevezett nyugdíj-előtakarékossági kötvény bevezetésének előkészítéséhez. Az új lehetőség jövőre életbe is léphet – így, feltételes módban nyilatkozott a Fidesz-közeli Magyar Időknek a Pénzügyminisztérium nemrégiben kinevezett államtitkára, Gion Gábor. Barcza György, az Államadósság-kezelő Központ vezetője még októberben jelentette be, azt szeretné, ha a magyar állam a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára is belépne, november közepén Varga Mihály pénzügyminiszter pedig azt nyilatkozta, hogy el is készültek az első tervek erre vonatkozóan.

Államkötvénnyel takarékoskodhatnánk a nyugdíjas évekre

Már elkészültek az első tervek az állam nyugdíjpiacra történő belépéséhez - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Fidesz-közeli Echo TV Napi aktuális című műsorában.A pénzügyminiszter kifejtette: olyan nyugdíj-előtakarékossági kötvényt szeretnének majd kibocsátani, amelyet kicsit kedvezőbb hozamokkal tudnak a takarékoskodók nyugdíjas korukban visszaváltani, a járulékukat élvezni.

Gion államtitkár a lapnak azt mondta, a jelenlegi elképzelések alapján az új konstrukcióban a magánszemélyek kamatprémiumhoz juthatnának, a nyugdíj-előtakarékossági kötvény pedig akkor járna le, amikor tulajdonosa elérné a nyugdíjkorhatárt. Az összegyűlt pénzt fel lehetne venni egy összegben vagy akár részletekben is. Gion Gábor szerint az öngondoskodás mellett lényeges a lakosság állampapír-vásárlásainak ösztönzése is, az állampapírok piacáról pedig már csak egy olyan, kifejezetten hosszú futamidejű lakossági állampapír hiányzik a kínálatból, amely a nyugdíjcélú előtakarékosságot is támogatja.

A jelenlegi szja-szabályozás szerint nyugdíjcélú megtakarítás esetén a megtakarító az éves félretett összeg 20 százalékát (legfeljebb 130 ezer forintot) adókedvezményként jóváírhat. Az államtitkár nyilatkozata arra nem terjedt ki, ez a szabályozás meg fog-e változni.