Az 53. heti nyugdíjjal nem kapnak többet az idősek, mint ami amúgy is járna nekik

Az 53. heti nyugdíjjal nem kapnak többet az idősek, mint ami amúgy is járna nekik

Miután Palkovics László gyakorlatilag megerősítette azt, hogy a kormány álhíreivel szemben nem lesz 13. havi nyugdíj, hanem idősebb honfitársaink négy éven át évente egyszer egy-egy heti plusz juttatáshoz jutnak, megvizsgáltuk, mekkora összegről is van szó.

Korábban azt gondoltuk, Orbán Viktor – Medgyessy Péterhez hasonlóan – fokozatosan vezeti be a 13. havi nyugdíjat, azaz 2021-ben egyheti, 2022-ben kétheti, 2023-ban háromheti, 2024-ben pedig már teljes havi összeget utalna. Ezzel szemben Palkovics László kedden azt mondta, összesen 280 milliárd forintot szánnak rá. Ez pedig a nagyságrendileg évi 3200 milliárd forintos nyugdíjkasszát figyelembe véve négyszer egyheti összeg.

Mint arról korábban szakportálok számításai alapján mi is beszámoltunk, hazánkban az átlagnyugdíj összege 135 ezer forint, míg a mediánnyugdíj 117 500 forintra rúg. (Ez utóbbi az az összeg, aminél pontosan annyian kapnak kevesebbet, mint amennyien ennél többet, azaz gyakorlatilag a középső elem.)

Az egyhavi plusz juttatás négy részletben történő kifizetése azt jelenti, hogy

éves szinten 2, azaz kettő százalék

a többletbevételük. Ez egy átlagnyugdíjból élő esetében 33 750 forint, míg mediánnyugdíj esetében 29 375 forint érkezik a jövő év és az azt követő három év februárjában.

Csakhogy!

Mint arra korábban lapunk elsőként világított rá, a nyugdíjprémium alapját képező novemberi becslés mind 2018-ra, mind 2019-re bőven alatta maradt a tényleges gazdasági növekedésnek. A nyugdíjprémiumot 2018 végén 4,4, míg 2019 végén 4,6 százalékos becsült gazdasági bővülés alapján fizették ki, csakhogy a GDP valós növekedése 5,0, illetve 4,9 százalék lett. Ami azt jelenti, hogy

két éve hiába várják, hogy a különbség alapján járó 20 ezer (2018-ra 12 ezer, 2019-re 8 ezer) forintot kifizessék nekik,

holott erre Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az Mfor szakújságírójának kérdésére ígéretet tett.

Tizenkétezer forinttal tartoznak Orbánék a nyugdíjasoknak

4,4 százalékos becsült gazdasági növekedés alapján utalta a kormány a 2018. novemberi nyugdíjprémiumot, a tényleges bővülés mértéke azonban 5 százalék volt. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ígérete ellenére a különbözettel mai napig tartoznak az időseknek. Tavaly októberben a kormány úgy becsülte, a 2018-as gazdasági növekedés 4,4 százalék lesz.

Két nap alatt kétszer jártak pórul a nyugdíjasok, ezrekbe fáj nekik

A rossz inflációs és GDP-előrejelzés miatt több ezer forinttól esnek el az idősek. A miniszteri ígéretet tavaly sem tartották be. Csaknem 8 ezer forinttal kap kevesebbet egy átlagos magyar nyugdíjas annál, mint amire jogosult lenne a magyar gazdaság számai alapján.

A kormányzat a honlapján található dokumentum tanúsága szerint lassuló ütemben növekvő, de még mindig magas, 4,0 százalékos GDP-növekedéssel számolt 2020-ra is. Ami azt jelenti, hogy

az idősek idén is számíthattak (volna) a nyugdíjprémiumra.

Ennek összege – 80 ezer forintot elérő nyugdíjak esetén – várhatóan 20 ezer forint és a 3,5 százalék feletti 0,5 szorzója, 10 ezer forint lenne.

Tegnap már a kincstári optimizmus csúcspontját képviselő Matolcsy György jegybankelnök is azt mondta, idén legfeljebb 2-3 százalék lehet a növekedés, de gazdasági szakértők a stagnálást, esetleg a visszaesést sem tartják elképzelhetetlennek. Vagyis

az idei nyugdíjprémiumnak – Orbán Viktor turizmusra használt kifejezését átvéve – „kampó”.

Rakjuk tehát össze!

A fenti három tétel, azaz

az elmaradt 2018-as és 2019-es különbözet, valamint az idénre várt, de a járvány okozta visszaesés miatt elmaradó nyugdíjprémium összege együtt 30 ezer forint,

ami gyakorlatilag megegyezik a mediánnyugdíj, illetve az átlagnyugdíj egyheti összegével.

Ne feledjük, a nyugdíjkorrekció intézménye továbbra is köti a kormányzat kezét! Ha az infláció tényleges mértéke meghaladja a korábban becsült és a nyugdíjemelés során alkalmazott mértéket, akkor a kormánynak kutya kötelessége ezzel a különbözettel már novemberben megemelni az időskori juttatásokat.