"Nyugdíjasokat sarcol a Fidesz"

A Jobbik szerint a Fidesz újabb sarca az úgynevezett belépési hozzájárulás lehetőségének bevezetése az idősellátásban.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke és Tokody Marcell, a párt fővárosi képviselője a kamaraerdei idősek otthona előtt tartott közös sajtótájékoztatóján felhívták a figyelmet arra a kettős beszédre, amit a Fidesz folytat: 2010-ig az egészségügy nonprofit alapon való működtetését szorgalmazták, így ellenezték például a vizitdíjat, napidíjat - addig kormányra kerülve ennek épp ellenkezőjét hajtja végre.

A Jobbik számára elfogadhatatlan, hogy fizetőssé tették a fővárosi idősek otthonába már a bekerülést is, ami eddig ingyenes volt, és csak havi díjat kellett fizetni - mondta Novák Előd, aki ismertette: egy egyszemélyes, fürdővel ellátott szobáért 6 millió forintot, egy kétszemélyes szobáért másfél millió forintot kell fizetni pusztán a bekerülésért - például itt, a Kamaraerdei úti idősek otthonában - tette hozzá.

Novák szerint sajnálatos, hogy még ellenzékben a Fidesz a vizitdíj és a kórházi napidíj ellen foglalt állást, kormányon már a belépési hozzájárulás bevezetésének lehetőségéről dönt. Korábban a Fidesz azon a véleményen volt, hogy nincs helye a profitorientált szemléletmódnak a betegek ellátásában. Emlékeztetett: az Országgyűlés kedden leszavazta a Jobbik azon javaslatát, amely a házi segítségnyújtás szélesebb körben való elérhetővé tételét célozta, pedig erre egyre nagyobb az igény, hiszen több százezer aktív munkavállaló hagyta el az országot, akik nemcsak kieső munkaerőt jelentenek, hanem hiányuk az idős családtagok gondozása terén is komoly gondot jelent.

A párt szerint az idősápolás otthoni rendszerét erősíteni kell, hiszen erre amúgy is egyre nagyobb az igény. Több állami támogatást adnának azoknak, akik otthon ápolják az időseket, ráadásul általában is az otthonápolás felé tolnák el a rendszert: aki az idős, beteg rokonát ápolja, jelentős feladatot vesz le az állam válláról.

Novák Előd emellett felszólította a többi párt képviselőit, illetve a szociális törvény módosítását elfogadó politikusokat, hogy csatlakozzanak a Jobbik kezdeményezéséhez, az Önkéntesség évéhez, s töltsenek el egy-egy napot valamilyen szociális intézményben.

Tokody Marcell, a Fővárosi Közgyűlés jobbikos tagja elmondta: a testület március 23-i ülésén döntött arról, hogy 232 fővárosi férőhely tekintetében bevezetik a belépési hozzájárulást. A politikus emlékeztetett: a törvény lehetővé teszi, hogy az úgynevezett "emelt szintű" szolgáltatást nyújtó férőhelyek számát növeljék, illetve hatmillióról nyolcmillióra emeljék a "hozzájárulás" díját. Tokody Marcell szerint az emelt szintű szolgáltatás nem jelent mást, mint egy- illetve kétágyas szobát saját fürdővel és WC-vel. Ez nem kellene, hogy emelt szintű szolgáltatás legyen, ezért nem kellene belépési hozzájárulást fizetni egy olyan intézményben, amelyet az adófizetők pénzén tartanak fenn - mondta Tokody Marcell.

A Budapest.hu-n fellelhető adatok szerint a XI. kerületi kamaraerdei, valamint a szintén e kerületben található Rupphegyi úti idősek otthona viszi a prímet az egyágyas szobáért fizetendő 6 millió forinttal. Mindkét otthonban a kétágyas szobáért "csak" másfél millió forintot kell fizetni. Némileg olcsóbb a X. kerületi Gergely utcai intézmény, itt "csak" 2,5 milliót kell csengetni egy egyágyasért, míg a XII. kerületi Kútvölgyi otthonban ez 2 millió 340 ezer forintunkba kerülne. A legolcsóbb opció a X. kerületi Halom utca, ahol egy kétágyas szoba egyik ágyához már 500 ezer forintért lehet hozzájutni.

Érdeklődésünkre hozzátette: maga a törvény csak annyit mond, hogy "a belépési hozzájárulást a fenntartó a szociális intézményei működtetésére, fejlesztésére fordítja.", de konkrétan nincsen nevesítve, pontosan milyen fejlesztéseket foglal ez magában. Magyarul: nincs benne, hogyan fog növekedni az ellátás minősége, nem látszik, hogyan lesznek ebből fejlesztések, értéknövelő beruházások. Így akár egy egyszerű tisztasági festés is lehet - "fejlesztés".

Megerősítette: a Jobbik számára elfogadhatatlan az egészségügyi és szociális területen tapasztalható profitorientált szemlélet.