Két nap alatt kétszer jártak pórul a nyugdíjasok, ezrekbe fáj nekik

Két nap alatt kétszer jártak pórul a nyugdíjasok, ezrekbe fáj nekik

A rossz inflációs és GDP-előrejelzés miatt több ezer forinttól esnek el az idősek. Az Orbán-kormány a miniszteri ígéretet tavaly sem tartotta be.

A rossz inflációs és GDP-előrejelzés miatt több ezer forinttól esnek el az idősek. A miniszteri ígéretet tavaly sem tartották be.

Csaknem 8 ezer forinttal kap kevesebbet egy átlagos magyar nyugdíjas annál, mint amire jogosult lenne a magyar gazdaság számai alapján. Portálunk számításai szerint 6000 forint nyugdíjprémiumtól, valamint 1755 forint nyugdíj-kiegészítéstől estek el a magyar idősek csak azért, mert a statisztikai tényszámok mást mutatnak, mint a kormányzat korábbi előrejelzései.

Nyugdíjprémium

Ezt az intézkedést még a gazdasági válság idején a Gyurcsány-kormány tette lehetővé, de nem vállaltak vele nagy kockázatot: esély sem volt rá, hogy nekik alkalmazni kelljen. A nyugdíjtörvény akkori módosítása értelmében ha a bruttó hazai termék bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, akkor nyugdíjprémiumot kell fizetni, melynek mértéke

az ősszel becsült növekedés és a 3,5 százalék közti különbség

szorozva a nyugdíj 25 százalékával, de legfeljebb 20 ezer forinttal.

Idén ősszel a kormány rendeletben döntött úgy, a disznó tizennégyet fog fialni a GDP-növekedés 1,1 százalékponttal lesz magasabb, mint 3,5 százalék, vagyis a nyugdíjprémium mértéke azok esetében, akiknek öregkori juttatása eléri a 80 ezer forintot, egyszeri 22 ezer forint lesz.

Mint arról beszámoltunk, a GDP tényleges növekedése 4,9 százalék lett, ami nem 1,1, hanem 1,4 százalékponttal haladja meg a 3,5 százalékot. Ez alapján

a nyugdíjprémium tényleges összege a megkapottnál magasabb, 28 ezer forint lenne.

Nem az első eset, hogy az Orbán-kormány kevesebbet ad a nyugdíjasoknak, mint amennyi a törvény szelleme szerint járna nekik. 2018-ban a gazdasági bővülés kereken 5 százalék volt, a kormányzat azonban akkor az előre becsült 4,4 százalékos növekedés alapján fizette a nyugdíjprémiumot. A különbözet minden olyan nyugdíjas esetében, akinek juttatása eléri a 80 ezer forintot, 12 ezer forint volt.

Nyugdíj-kiegészítés

Ez az intézkedés azt a hibát hivatott kiküszöbölni, hogy ha az év elején előrejelzett infláció (amely alapján a nyugdíjemelést kiszámolják) elmarad a pénzromlás tényleges ütemétől, a nyugdíjas társadalom minél kisebb kárt szenvedjen. A kiegészítést a januárban becsült és a január-augusztusi tényadatok alapján számított várható infláció különbsége alapján kell kifizetni.

Idén januárban a nyugdíjakat a várható fogyasztóiár-növekedés mértékének megfelelően 2,7 százalékkal emelték, augusztus végén pedig úgy vélték ez az érték 3,4 százalék lesz. Így a nyugdíj-kiegészítés mértéke a kormányrendelet értelmében 0,7 százalék volt. Csakhogy a pénzromlás tényleges mértéke a KSH tegnap közzétett jelentése szerint még ennél is jóval magasabb, 4,7 százalék lett. Az 1,3 százalékpontos különbözet, vagyis

a még járó nyugdíj-kiegészítés egy 135 ezer forintos átlagnyugdíj esetén újabb 1755 forint lenne.

Csak ígéret…

2018 novemberében Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Menedzsment Fórum gazdasági szaklap újságírójának kérdésére azt válaszolta:

Hogyha akár az inflációnál a vártnál nagyobb mérték miatt a nyugdíjemelés nagyobb mértéke indokolt, akár a nyugdíjprémium kifizetésénél a vártnál nagyobb gazdasági növekedés miatt tartozásunk áll még fenn, akkor ezt a kormány ki fogja fizetni.

Ez azonban még a 2018-as tényszámok ismeretében sem történt meg.

Tizenkétezer forinttal tartoznak Orbánék a nyugdíjasoknak

4,4 százalékos becsült gazdasági növekedés alapján utalta a kormány a 2018. novemberi nyugdíjprémiumot, a tényleges bővülés mértéke azonban 5 százalék volt. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ígérete ellenére a különbözettel mai napig tartoznak az időseknek. Tavaly októberben a kormány úgy becsülte, a 2018-as gazdasági növekedés 4,4 százalék lesz.