Kongó üresség: nem érdekli a kormánypárti politikusokat, miből lesz nyugdíjunk

A jobbikos politikus bemutatta a valóságot. Kár, hogy kevesen látták.

Volner János volt a Jobbik vezérszónoka a szociális hozzájárulási adóról zajló parlamenti vitában kedden, az ellenzéki képviselő a felszólalásában végigvette, hogyan verte át az Orbán-kormány a nyugdíjrendszerrel a magyarokat. (Sajnálatos módon, sem a szociális hozzájárulási adóról, sem pedig az adótörvény változásáról szóló vita nem érdekelte különösebben a kormánypárti politikusokat, amint az a mellékelt fotón is látható – pedig itt volt a lehetőség arra, hogy a parlementben is megvédje a Fidesz a bevándorlási különadóját).

Nézzük akkor Volner János listáját!

  • 2010-ig volt a nyugdíjrendszernek egy tőkefedezeti pillére: 3 millió ember 12 évnyi magánnyugdíj-pénztári megtakarítása halmozódott fel. Az Orbán-kormány ezt úgy védte meg, „hogy hallatlanul pofátlan módon, felélte, az utolsó vasig”. A szocialistákkal szemben a Fidesz nem az államadósságot növelte, hanem a megtakarításokat élte fel.
  • 2012. január elsejétől a 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot felváltotta a vele megfelelő mértékű szociális hozzájárulási adó (szochó). Magyarul mi történt? A korábbi időszaktól eltérően, már nem keletkeztet nyugdíjjogosultságot az emberek befizetése. Így most Orbán Viktor ígéretében kell bíznia a magyar munkavállalónak, és majd 10-20-30 év múlva odamehet az ürességtől kongó államkasszához, és kérhet magának nyugdíjat. Tekintettel arra, hogy már most sincs tőkefedezet a magyar nyugdíjrendszer mögött.
  • A Fidesz azt is megígérte, hogy a szochót majd a nyugdíjakra fordítják, ennek ellenére az állami pénzalapok feltöltésére használják fel ezt a forrást. Ebben, és az egyéni számlák esetében is átverték az embereket.
  • A világ vezető közgazdászai szerint anticiklikus gazdasági modellt kell követni, azaz, ha konjunktúra van - mint most is - akkor fel kellene halmozni, hogy az azt követő válság felkészülten érje az országot. Azonban az Orbán-kormány nem felhalmoz, hanem még a tartalékot is az utolsó fillérig elkölti. Ha jön a válság - már pedig el fognak jönni a nehezebb idők -, akkor nem lesz pénz a gazdaság élénkítésére.
  • A nyugdíjrendszer tartalékának elvesztése évtizedes távlatban fogja megváltoztatni a helyettesítési rátát; az aktív korban elért jövedelem és a nyugdíjjövedelem közti arány egyre drasztikusabb mértékben fog romlani. Az előrejelzések szerint 2050-re kétszer annyi nyugdíjas lesz, mint aktívkorú ember. Így csökkenni fog a nyugdíjkifizetés mértéke is.
  • Soha annyi adót nem szedett be a magyar állam a magyar adófizetőktől, mint tavaly - ennyit az adócsökkentés hazugságáról.
  • Az adóék mértéke is kimagasló a kelet-közép-európai térségben, agyonterhelik a munkavállalókat, míg a vállalkozások tőkehiányosak, piachiányban szenvednek, nem tudják kinőni magukat, mert a jelenlegi gazdasági környezet megfojtja a hazai cégeket.

A teljes felszólalást itt tudja megtekinteni.