Obama n'est pas Charlie

A párizsi tiltakozáson nem vett részt a magát a terrorizmus elleni harc élharcosának valló Egyesült Államok elnöke, Barack Obama.


Ahogy arról tegnap beszámoltunk, sokszázezres tömeg részvételével tartottak Párizsban a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonulást, amelynek élén mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel Francois Hollande francia államfő oldalán.

A rendezvényen azonban nem vett részt a magát a terrorizmus elleni harc élharcosának valló Egyesült Államok elnöke, Barack Obama.

A fősodratú sajtó, mely éles kritikák sorát fogalmazza meg a legcsekélyebb ellenvéleményekkel szemben is, erről diszkréten hallgatott. Érdekes kérdés az is, mekkora diplomáciai botrány kerekedett volna abból, ha a támadás az USA-t éri, és az ottani tiltakozásra nem utazik el egy fontos ország állam- vagy kormányfője.

Obama egyébként az egy nappal korábbi, amerikai képviselőházban tartott megemlékezésen sem vett részt, helyette a Tennessee állambeli Knoxville-ben, egy új oktatási program ünnepélyes bejelentésekor fejezte ki ismét együttérzését, és erősítette meg az amerikaiak szövetségét Franciaországgal.