Jelentősen lassult az első negyedévben a GDP-növekedés az OECD tagországaiban

Jelentősen lassult az első negyedévben a GDP-növekedés az OECD tagországaiban

Jelentősen lassult az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) tagállamainak együttes gazdasági növekedése az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve. A GDP-növekedés 0,3 százalék volt a március végével záródott három hónapban, kisebb a három hónappal korábbi 1 százalék bővülésnél - számolt be az MTI.

A növekedés lassulását az okozta, hogy számos OECD országban a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt ismét korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni, ami fékezte a gazdaság növekedését.

A hét legfejlettebb ország, a G7 csoport GDP-je 0,4 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, amikor nagyobb, 0,9 százalékos bővülést jegyeztek fel.

Az OECD közlése szerint

  • a csoporton belül a tavalyi utolsó negyedévi növekedés után az idei első negyedévben a német GDP már 1,7 százalékkal,
  • a brit 1,5 százalékkal,
  • a japán pedig 1,3 százalékkal csökkent,
  • az olasz gazdaság folytatta a lejtmenetet, a tavalyi utolsó negyedévben a GDP 1,8 százalékkal, az idei első negyedévben 0,4 százalékkal esett rendre negyedéves összevetésben,
  • a francia gazdaságban kedvező fordulat állt be: az idei első negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi utolsó negyedévhez képest, amikor még 1,4 százalék csökkenést regisztráltak
  • az amerikai és a kanadai GDP továbbra is a pozitív tartományban mozgott, mindkét országban 1,6 százalékos gazdaság növekedést mértek az első negyedévben.

Az amerikai GDP a tavalyi utolsó három hónapban 1,1 százalékkal, a kanadai pedig 2,3 százalékkal bővült.

Az euróövezet GDP-csökkenése a tavalyi utolsó negyedévi 0,7 százalékról, 0,6 százalékra, az EU-é pedig 0,5 százalékról 0,4 százalékra mérséklődött az idei első negyedévben.

Az OECD gazdasági teljesítménye 4,9 százalékkal csökkent tavaly a 2019. évi 1,7 százalék növekedés után.