Offshore-érintettség miatt kellett távoznia Orbán iskolatársának?

Váratlanul távozott Incze Zsolt a Millenáris éléről. Volt üzlettársa egy minisztériumi cég mellett offshore céget is vezet.

Március végén közös megegyezéssel távozott Incze Zsolt, a Millenáris ügyvezetője, aki nem mellesleg pedig Orbán Viktor évfolyamtársa volt a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban. Incze azonban továbbra is a Szerencsejáték Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke, ügyvezetője a köztulajdonban álló Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft-nek, valamint a részben köztulajdonban álló ABATERM Hévízhasznosító Kft-nek. 

Incze az első Orbán-kormány idején 1998-ban a Paksi Atomerőmű, egy évvel később a Mol, 2000-ben pedig a Regionális Fejlesztési Holding, valamint a Magyar Villamos Művek Felügyelőbizottságába került be.
 
A sajtóban megjelent információk szerint Inczének - mint a legtipikusabb Fidesz káderek megtestesítőjeként - azért kellett távoznia, mert a Millenárisnak ügyvezetősége alatt finoman szólva sem ment jól. A korábban prosperáló intézmény 2012 óta csak szenved, sőt, óriásit zuhant a bevétel: míg 2012-ben még 654 millió forint bevétele volt, tavaly már csak 400 millió, ráadásul a cégadatok szerint az egymilliárd forintos nyereségből 2015-re sikerült egy 86 milliós veszteséget produkálni. 
 
Elég lehetne a trónfosztásra ez is, ám lehetséges, hogy más ok is meghúzódhat a háttérben.
 
gfh
Az utóbbi években nagyon nem ment jól a Millenárisnak

Offshore-gyanús cégek hálójában

Incze 2001 óta ügyvezetője és tulajdonosa a MÉDIA '21 Gazdasági Tanácsadó Kft-nek. (a cégben egy időben tulajdonos volt 2005. december 20. és 2007. december 20. között a Green-Invest Befektetési és Vagyonkezelő Kft., amin keresztül Green-Invest USA LLC is., amely a Gyurcsány-kormány idején a biodízel üzletbe is beszállt a Mol-lal közösen.).
 
MÉDIA '21 tulajdonosa volt továbbá a Pandantenna Távközlési és Vagyonvédelmi Kft., melyet a Cégbíróság tavaly év végén kényszertörölt, mivel "a cég székhelyén, telephelyén, fióktelepén nem található, és a cég képviseletére jogosult személyek lakóhelye is ismeretlen, vagy a kézbesítési megbízottja nem fellelhető".
 
Incze a MÉDIA'21 Kft.-n keresztül a Normax Kft-ben közös tulajdonnal bírt Maróth Gáspárral, a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának márciusban kinevezett elnökével. Maróth szakértelmére már korábban is számított a kormányfő, hiszen az első Orbán-kormány idején miniszterelnöki tanácsadójaként 2000–2001-ben a Nemzeti Egészségügyi Tanács titkára, majd 2001 és 2003 között az Országos Népegészségügyi Program vezetője volt.
 
Maróth 2012. november 8-án - Weisz Imrével, az MSZP harmadik hullám platformjának alapítójával közösen - megvásárolta a VMD Management Services Kft-t, amely később, 2014 augusztusában megvásárolja a VMD Kórházi Technológiai Zrt-t. 
 
Utóbbi cég 2012. december 14-én kelt támogatási döntés értelmében 144 millió vissza nem térítendő támogatást kapott az államtól. Korábban a VMD Kórházi Technológiai Zrt. közvetett tulajdonosa - az EN-INVEST Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. közbeiktatásával - a ciprusi Romivento Holding Rt. (CY 3035 Limassol, Corner Kanniggos& Griva Digeni Ave, Pamelva Building office 205.), magyarul egy offshore cég volt.
 
A Fideszes Maróth és az MSZP-s Weisz Imre barátságát mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy noha mára Weisz az egyedüli tulajdonos, VMD Kórházi Technológiai Zrt. vezérigazgatója továbbra is Maróth maradt. 
 
A cég nettó árbevétele 2010 és 14 között nagyjából meghétszereződött, köszönhetően a több tucat állami (kórházi) megrendelésnek, 232 millió forintról több mint 1 milliárd 400 millióra nőtt (a cég neve felmerült egy meghiúsult vietnami kórházberuházás kapcsán is, amelyet még a Bajnai-kormány kötött, de végül az Orbán-kormány idején kimúlt a projekt, mert a vietnami fél ragaszkodott az eredeti pályázat győzteseihez).
 
Maróth ezen túlmenően 2011 májusában - a Constans Invest Kft-vel közösen - megalapította a Dermatrade Kft-t. A Constans Invest viszont még 2011-ben, pár hónappal később átruházta részesedését a ciprusi Herbex Holdings Limited-nek (CY 1070 Nicosia, Ciprus, Methonis 2.). Maróth ennek az offshore hátterű cégnek a vezető tisztségviselője, ügyvezetője és résztulajdonosa jelenleg is. 
 
A Constans Invest Kft. ügyvezetője amúgy a mai napig Gansperger Gyula, a Fidesz egykori főkönyvelője, az első Orbán-kormány idején pedig Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. elnök-vezérigazgatója.
 
Kérdéseinkkel természetesen megkerestük Incze Zsolt távozása kapcsán a Millenárist felügyelő Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központot, a Szerencsejáték Zrt-t felügyelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t, valamint a Honvédelmi Minisztériumot. Választ eddig csak a Magyar Nemzeti Vagyonekezelő Zrt-től kaptunk, ahonnan közölték: az említett vezetőváltás nem áll összefüggésben a Szerencsejáték Zrt. felügyelő bizottsági tagságával. Incze Zsolt a tisztséget továbbra is betölti.