Ókori kincsek: az urartui ékszerek

Az ékszerek már az ókorban is viselőjük társadalmi státuszáról árulkodtak. Így volt ez a Van-tó környéki urartuiaknál is.

Az öltözködés mindig utal viselője társadalmi rangjára. Így volt ez az ókortól egészen napjainkig. Az ősi területek egykori művészetéről a régészeti leletanyag alapján kaphatunk képet. Szerencsére az Urartui Királyság területe elég jól feltárt térség, ahonnan nagyon sok különleges emlék került elő.

Van-tó kincsei

A Van-tó környéke igazi kincsesbánya a régészek számára, ahonnan nagyon sok urartui szobor és egyéb kincs került elő. Török régészek nagyon sok ékszert ástak ki és megállapították, hogy a legtöbb emlék a Kr. e. 1300 és 600 közötti időről származott, amikor is az Urartu Királyság virágzott. Az ókori királyság megalapítói azok a hurrik voltak, akik a bronzkorban meghódították a Kaukázust és Mezopotámiát és elterjesztették különleges műveltségüket.

A török kutatók úgy vélik, hogy az urartuiak az ékszerkészítés mesterei voltak, de elmondható róluk, hogy általában a fémművességben maradandó művészi alkotásokat hagytak maguk után. Voltak féldrágakőből, főleg karneolból készült ékszerek is, illetve nemesfémből készült melldíszek. Ilyeneket Rusahinilinál történt ásatásakor találtak a régészek, amely település Urartu egyik fővárosa volt.

Különleges leletek

Az ókori emberek ugyanazokat az ékszereket viselték, mint mi, a modern korban: gyűrűt, karperecet, fülbevalót, stb. Nagyon sok urartui szobron látunk ékszereket, főleg Arubani istennőt díszítették gazdagon fel. Az ékszerek használata egy kissé más volt, mint manapság. Egy adott ékszert csak bizonyos társadalmi osztályok viselhettek, drágakövekből és nemesfémekből készült ékszerek csak a királyi ház tagjainak a kiváltságai közé tartoztak, a gazdagok pedig bronzból készülteket viselhettek. Nagyon sok ékszer amulett is volt egyben, ami távol tartotta a gonoszt. A szomszédos asszír birodalom érdeklődését is felkeltették a csodálatos műremekek, lehet, hogy éppen ezért rohanták le Urartut. Kr. e. 714-ben Musasirnál az asszírok nagyon sok ezüst és arany ékszert zsákmányoltak, amelynek nagy részét beolvasztották. Sajnos később a helyi kincsrablók is előszeretettel fosztogatták az ókori királyság sírjait.