Mozgalmas október 23-a vár ránk, íme a legfontosabb programok

Mozgalmas október 23-a vár ránk, íme a legfontosabb programok

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján országszerte lesznek megemlékezések. Eseményekkel minden párt készül, így a választások előtti évben természetesen ezek a politikáról szólnak majd. Összeszedtük a legfontosabb október 23-i programokat, amik járványügyi korlátozások nélkül látogathatóak.

Orbán Viktor ünnepi beszéde

A központi programok az Országház előtt a hagyományos zászlófelvonással kezdődnek. Délután kettőkor a Műegyetemtől indul a Békemenet az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára. Várhatóan fél négykor ezen a helyszínen mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányközeli CÖF-CÖKA által közzétett hivatalos programleírása szerint 1956-ra és 2006-ra emlékeznek, illetve a baloldalnak és Brüsszelnek üzennek.

Kutyapárti békemenet a "minden más ellen"

A Kutyapárt negyedik alkalommal hirdette meg „a kormány politikája mellett, és minden más ellen” hívószóra a 12:00-kor induló Békemenetét, ami az Oktogonról indul és 15 órára ér a Moszkva térre. A 12 pontból álló követelésük a Facebook-oldalukon olvasható.

Összellenzéki megemlékezés

A hatpárti ellenzék „Egységben a szabad Magyarországért!” címszóval 16 órától tart megemlékezést az Andrássy út és a Dózsa György út sarkán. Békemenet helyett más formációt választottak, így a gyaloglás ebben az esetben elmarad. Helyette felszólal majd a közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter, mellette pedig a négy korábbi jelölt is, vagyis a tervek szerint Dobrev Klára (DK), Jakab Péter (Jobbik), Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Fekete-Győr András (Momentum). Az eseményről szintén a Facebook-oldalukon tájékozódhatunk. A leírás szerint "65 évvel ezelőtt a magyar nép megmutatta, hogyan kell a szabad Magyarországért együttes erővel, egységesen kiállni. Akkor az elnyomó kommunista rezsimmel és a legyőzhetetlennek hitt Szovjetunióval szállt szembe együtt az ország, most egy bebetonozott Orbán-rendszerrel szemben kell kiállnia annak, aki egy szabad, békés és fejlődő Magyarországot szeretne".

A Mi Hazánk Mozgalom az oltatlanokra koncentrál

A Mi Hazánk Mozgalom díszlövéses „az oltatlanok se legyenek másodrendű állampolgárok” programja a Corvin-közben kezdődik majd 15 órától. Erről bővebb információt ide kattintva szerezhet.

A közlekedés nem lesz egyszerű szombaton, lezárásokra kell számítani

Az ünnepi megemlékezések és rendezvények miatt több helyszínen is forgalmi változások várhatók. Az események miatt jelentős korlátozásokra és lezárásokra kell számítani:

 • a Bajcsy-Zsilinszky úton már pénteken 12 órától, majd szombaton a Kiskörút-Deák Ferenc tér-Bajcsy-Zsilinszky út és az Erzsébet híd-Kossuth Lajos utca-Rákóczi út tengelyeken, valamint az Andrássy úton, ezért az autóval közlekedőknek javasolt a belvárost elkerülniük.
 • A korlátozások miatt változik a közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje is. Október 23-án a BKK a sűrűbben közlekedő M1-es, M2-es és M4-es metrókat, valamint a szintén gyakrabban induló 2-es, 4-es és 6-os villamosokat ajánlja a fővárosban közlekedőknek.
 • Pénteken 9 órától a Lehel tér felé közlekedő M3-as metrópótlóra a Deák Ferenc téren a Király utcánál, a 9-es busz megállójában lehet felszállni.
 • A Szent Gellért tér és a rakpart lezárásának idején, várhatóan 16 és 17 óra között az 56-os villamos a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között az Alkotás utcán és a Villányi úton, a 61-es villamos vonalán és megállóhelyeit érintve közlekedik.
 • A 19-es és a 41-es villamosok két szakaszon közlekednek. A 47-es és a 49-es villamosok csak a budai oldalon járnak, a 7-es és a 133E buszok a Szabadság hídon és a Kiskörúton közlekednek.
 • A 11-es és a 111-es buszok módosított útvonalon, a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán térre közlekednek, míg a 39-es busz rövidített útvonalon, a Batthyány tér helyett csak a Fazekas utcáig jár.
 • Szombaton a Kossuth Lajos téri ünnepélyes zászlófelvonás ideje alatt, várhatóan 8 és 9:30 között a 2-es és a 2M villamosok rövidített útvonalon, a Jászai Mari tér helyett csak a Kossuth Lajos tér megállóig közlekednek.
 • A Bajcsy-Zsilinszky út és a Kiskörút lezárásával összefüggésben szombat hajnaltól 13:30-ig, illetve 18 órától késő estig az M3-as metrópótló, a 9-es busz és a 72M trolibusz két szakaszon, az északi végállomások és a Szent István-bazilika, valamint a déli végállomások és Deák Ferenc tér között közlekedik.
 • Az M3-as metrópótló és a 9-es busz 13:30 és 18 óra között várhatóan két szakaszon, a déli végállomások és a Kálvin tér, valamint az északi végállomások és az Arany János utca között jár.
 • A 47-es és 49-es villamosok 13 és 18 óra között csak a budai oldalon közlekednek, és déltől 18 óráig a kisföldalatti sem áll meg a Bajcsy-Zsilinszky úti megállóban.
 • A Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út egy szakaszának szombat délutáni várható lezárása miatt az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 110-es, a 112-es és a 133E buszok két szakaszon, a pesti végállomások és a Blaha Lujza tér, valamint a budai végállomások és a Március 15. tér között járnak.
 • Az Oktogon és a Széll Kálmán tér közötti vonulásos rendezvény miatt várhatóan 13:30 és 14:15 között megállítják a forgalmat a Margit híd budai hídfőjénél, ezért a 4-es és a 6-os villamosok ebben az időszakban csak a Jászai Mari tér és dél-budai végállomások között járnak.
 • A Műegyetem rakpart és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti vonulásos rendezvény miatt, várhatóan 13:30 és 15:30 között a 83-as trolibusz a Fővám tér érintése nélkül a Kálvin térig jár, a 15-ös és a 115-ös buszok pedig rövidített útvonalon, az északi végállomások és a Ferenciek tere között közlekednek.

 A további közlekedési változásokról és lezárásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.