5000 forintot is elkérhetnek egy liter sörért az idei Oktoberfesten

5000 forintot is elkérhetnek egy liter sörért az idei Oktoberfesten

A koronavírus-járvány miatt elrendelt tavalyi és tavalyelőtti lezárások után idén ismételten megrendezik a híres müncheni sörfesztivált, az Oktoberfestet, ezt azonban kissé beárnyékolja, hogy várhatóan jelentősen megnőnek majd a népszerű német népünnepély sörárai.

A szeptember 17. és október 3. között megrendezendő fesztiválon 12,60-13,80 euróért (átszámítva most 4970-5440 forint) lehet majd rendelni egy nagykorsó, azaz 1 liternyi sört a Terézia-mezőn felállított sörsátrakban, ami 15,77 százalékos áremelkedést jelent 2019-hez képest - közölte csütörtökön a müncheni városháza Három éve még 10,80 és 11,80 euró között mozogtak az árak.

Tájékoztattak, hogy az italárakat nem a város szabja meg, de a fesztivál rendezőjeként figyelemmel kíséri és összeveti azokat a városi sörözőkben érvényes árakkal. A müncheni sörözőkben jelenleg literenként 6,70 és 11,20 euró közötti áron mérik a sört.

A sörárak emelését a vendéglősök a magas inflációval, a megnőtt bérköltségekkel és energiaárakkal magyarázzák, de közlésük szerint érezhetően drágult a sörsátrak felállításához szükséges anyag és munkaerő is. 

Clemens Baumgärtner, München város gazdasági tanácsadója, az Oktoberfest igazgatója elismerte, 

meglehetősen magasak a sörárak, de szerencsére nem lépték át a 14 eurós határértéket, viszont a jövőben oda kell figyelni arra, hogy megfizethetők maradjanak az árak.

Drasztikusan, 30 százalékkal drágulhat a sör Németországban

Robbanásszerűen, akár 30 százalékkal drágulhat a sör az idén Németországban a főzdék szövetségének (Deutscher Brauer-Bund, DBB) szerdán ismertetett becslése szerint. Holger Eichele, a DBB ügyvezetője a Bild című lapnak az MTI szerint elmondta: A költségek növekedése "minden elképzelést felülmúl, az árak az egekbe szöknek."

Ahogy arról május elején beszámoltunk, becslések szerint hamarosan robbanásszerűen, akár 30 százalékkal drágulhat a sör Németországban, a költségek drasztikus növekedése miatt.